| Groothandel Metro bevindt zich langs het Kanaal, bij de Vroegmarkt.

Lege rekken bij horecagroothandel Metro door onzekerheid

© Belga - BRUZZ
12/09/2022

Bij winkelketen Makro Cash & Carry Belgium zijn er lege rekken door de onzekerheid over het voortbestaan van de keten. Dit vormt ook een bedreiging voor het financieel gezonde dochterbedrijf Metro, want ook daar haken leveranciers af. "We zien soms lege rekken in de versafdeling, terwijl men speciaal naar Metro komt voor verse producten."

Begin deze maand kondigde de Duitse winkelketen Makro Cash & Carry aan dat het bedrijf bescherming tegen schuldeisers wilde aanvragen, via de procedure van gerechtelijke reorganisatie. Maar de rechtbank heeft daarover nog geen uitspraak gedaan. Ondertussen kiezen heel wat leveranciers het zekere voor het onzekere en leveren ze niet meer, zegt vakbondsafgevaardigde Johan Van Loon (ACV Puls) maandag aan Belga.

Makro Cash & Carry Belgium telt 17 winkels: 11 van Metro, zes van Makro. Er werken in totaal zo'n 2.000 mensen. De Metro-groothandel die in Brussel heel wat restaurants en cateraars van ingrediënten voorziet, bevindt zich op de Werkhuizenkaai, bij de Vroegmarkt.

Net als leveranciers dreigen ook klanten af te haken, vreest de vakbondsman. "Hoe langer de situatie aansleept, hoe slechter". Dit vormt ook een bedreiging voor de financieel gezonde onderdelen van Makro, zoals horecagroothandel Metro. "Ook daar zijn er lege rekken, terwijl men speciaal naar Metro komt voor verse producten."

Nieuwe eigenaar sinds juni

Ter herinnering: in januari doken geruchten op dat de Duitse winkelketen Makro Cash & Carry zich wilde ontdoen van zijn Belgische tak. Vijf maanden later - in juni - werd een koper gevonden. Het Luxemburgse vastgoedbedrijf Bronze Properties werd de nieuwe eigenaar en vroeg op 1 september een gerechtelijke reorganisatie aan.

Normaal gezien moet de rechtbank daarover binnen de twee weken een uitspraak doen: één dezer dagen, dus. "Het is een hele spannende week voor ons," zegt Van Loon aan BRUZZ. "We hopen dat we het vonnis zo snel mogelijk horen, zodat de leveranciers terug vertrouwen krijgen en er geen financieel gezonde winkels failliet hoeven te gaan."

Als de rechtbank het verzoek tot gerechtelijke reorganisatie goedkeurt, wordt er een gerechtsmandataris aangewezen die de volgende stappen voor de overdracht van activiteiten zal beheren. Vanaf de aanvraag van de procedure tot aan het moment van de afsluiting ervan geniet de nieuwe eigenaar van bescherming tegen schuldeisers. In totaal neemt de overdrachtsperiode ongeveer 4 tot 6 maanden in beslag.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni