Unilever kondigt aan dat het de theefabriek in Vorst wil sluiten om de productie van Lipton naar Polen te verhuizen. Zo'n 130 jobs staan op het spel. ABVV-secretaris Sebastien Bosio: "De arbeiders zijn geshockeerd. Sommigen hebben heel hun leven in de fabriek doorgebracht."
Liptonfabriek ligt stil na aankondiging verhuis: 'Arbeiders zijn gechoqueerd'
Donderdagochtend bracht de directie van Unilever het personeel van de theefabriek (onder de merknaam Lipton) op de hoogte tijdens een bijzondere ondernemingsraad: Unilever wil de Europese theeproductie op één site bundelen. En die site bevindt zich in Polen. De fabriek in Vorst, waar zo'n 130 mensen werken, moet daarom dicht.
"Die aankondiging was een grote verrassing voor de werknemers", zegt ABVV-secretaris Sebastien Bosio aan BRUZZ. "De arbeiders zijn geshockeerd. Sommigen hebben hier een anciënniteit van veertig jaar opgebouwd, een volledig leven in de fabriek, om van de ene dag op de andere te beseffen dat de directie de fabriek wil sluiten."
'Schadebeperking'
In samenspraak met de directie werd de theeproductie donderdag stilgelegd. "Ook de directie begrijpt dat het niet gezond zou zijn om de productielijnen nu te laten draaien. Dit is te emotioneel", aldus Bosio. Ook vrijdag zullen de werknemers niet aan de slag gaan.
Of de productie maandag wordt hervat, is nu nog niet duidelijk, maar van een staking wil Bosio voorlopig nog niet spreken. "Het is te vroeg. Staken om te staken is geen optie. Staken is geen doel, wel een eventueel drukkingsmiddel."
Hoe dan ook gaan de vakbonden de komende dagen aan tafel zitten met de directie. "Eerst gaan we een agenda opstellen voor de onderhandelingen", legt Bosio uit. "Nadat wij meer informatie hebben over de redenen voor de sluiting, zullen wij proberen om alternatieven aan te bieden en aan schadebeperking te doen. Het gaat om het mogelijk verlies van 130 banen en dus 130 families."
Politieke reacties
De Brusselse oppositiepartijen Vlaams Belang en MR vragen om maatregelen na de aankondiging.
Vlaams Belang pleit voor de invoering van een zogenaamde steunzone. Dat is een maatregel waarbij de gewesten in het geval van grootschalige collectieve ontslagen een speciale zone kunnen afbakenen. Werkgevers die dan in die zone investeren kunnen gedurende twee jaar genieten van een vermindering van maximaal 25% van de bedrijfsvoorheffing op de lonen van nieuwe werknemers.
"Bij eerdere collectieve ontslagen die dit jaar voor Brussel werden aangekondigd had de Brusselse regering nochtans ook zo’n gunstmaatregel kunnen aanvragen.," aldus de partij in een persbericht. De partij zal volgende week een motie indienen om de Brusselse regering aan te sporen om werk te maken van zo'n steunzone.
Franstalig parlementslid Gaëtan Van Goidsenhoven (MR) laat weten dat hij zich "ernstig zorgen maakt" over de situatie. "Het is een reeks factoren die deze bedrijven ertoe aanzet om onze regio te verlaten: rampzalige mobiliteit, ontmoedigende belastingen, gebrek aan gunstige infrastructuur, slecht beschikbare grond, administratieve problemen. Wat doet de linkse regering al tien jaar? Het kan zo niet doorgaan!" aldus Van Goidsenhoven.
Lees meer over: Vorst , Economie , unilever , collectief ontslag , ontslag , ontslagronde , sluiting , fabriek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.