Bankbiljetten van 50 euro

De lonen in Brussel liggen niet alleen hoger dan in de andere gewesten, ze stegen er de voorbije jaren ook sneller. Het mediaanloon bedroeg in 2017 al 3.664 euro in het gewest.

In Vlaanderen bedroeg het mediaanloon in 2017 3.120 euro, in Wallonië 2.994 euro. Beduidend minder dus dan de 3.664 euro in het Brussels gewest. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de FOD Economie.

Het gemiddelde loon, dat vertekend wordt door uitschieters bij de hoogste lonen, ligt overigens nog een pak hoger dan het mediaanloon. In Brussel bedraagt het 4.174, tegenover 3.499 euro in Vlaanderen en 3.308 euro in Wallonië.

lonen

Gemiddelde (blauw) en mediane (rood) lonen in de drie gewesten.

Brussel heeft niet alleen de hoogste lonen, de salarissen stegen er de voorbije jaren ook sneller. In de periode 2010-2017 kwam er 16,9 procent bij. Andere centraal gelegen arrondissementen als Mechelen, Leuven en in mindere mate Antwerpen kenden een gelijkaardige stijging.

Arrondissementen die meer aan de rand van Vlaanderen liggen tekenen een minder snelle loongroei op. Virton, Aarlen, Bastenaken, Hasselt en Brugge sluiten de rij.

tabel loonevolutie

De 5 arrondissementen met de grootste en kleinste loontoename (gemiddeld loon).

Uit de cijfers blijkt ook dat de loonspanning in België toeneemt. Vooral de hoge lonen zagen hun loon stijgen tussen 2010 en 2017.

De hogere lonen betekenen overigens niet dat Brussel geen armoede kent. De armoedecijfers zijn er net alarmerender dan in andere gewesten. Wie geen salaris krijgt is in de cijfers van de FOD Economie trouwens niet meegeteld.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Economie , lonen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni