De Zuidfoor zal lijden onder de werken voor metrolijn 3 en het nieuwe station Toots Tielemans. Daarom is de kans groot dat de jaarlijkse kermis vanaf 2020 naar de Heizel verhuizen. Al wil Brussels schepen van Economische Zaken Fabian Maingain (DéFI) toch graag de Zuidfoor in haar huidige omgeving houden.
Maingain: 'Zuidfoor liefst behouden op Zuidlaan'
De werkzaamheden aan de metro zullen in twee fasen een effect hebben. Tussen 2020 en 2023 gaat het om de verplaatsing van een rioolcollector onder de Europa Square, die ligt in het midden van de Zuidfoor. Tussen 2024 en 2027 wordt de eerste fase voltooid en worden tramverbindingen vervangen. Hier zal de impact op het kermisterrein groter zijn.
Er wordt onderzocht hoe de kermis in stand gehouden kan worden. "De prioriteit is het behouden van de kermis in haar huidige omgeving, namelijk de Zuidlaan", zegt schepen Maingain in een reactie. De foor herpositioneren door ze deels naar Lemonnier of de esplanade van het Zuidstation te verhuizen en een uitbreiding naar de Ninoofsepoort, zijn enkele van de mogelijkheden.
Oplossingen voldoen niet
De Brusselse foorkramers zouden ook liefst op de Zuidlaan blijven, maar tonen zich realistisch. De voorgestelde oplossingen voldoen niet, omdat op de plaats van de werf veel grote attracties staan die elders niet opgezet kunnen worden. “En we kunnen sommige foorkramers toch niet zomaar zeggen dat er geen plaats is?", aldus voorzitter Patrick De Corte bij BRUZZ.
De foorkramers verklaarden zich daarom akkoord met een verhuis naar de bollen van het Atomium, onder de voorwaarde dat ze na de werken terug mogen naar de huidige locatie. Al is dat volgens Maingain nog niet aan de orde. De vraag is ook of de Brusselaars zich helemaal naar de stadsrand willen begeven voor de Zuidfoor.
Sinksenfoor
De saga doet een beetje denken aan de verhuis van de Sinksenfoor in Antwerpen. Dit jaar vond de traditionele kermis voor de vijfde keer op de site Spoor Oost aan de rand van de stad plaats. De kermis moest noodgedwongen verhuizen na 45 jaar op de Gedempte Zuiderdokken, omdat buurtbewoners klachten hadden over de geluidsoverlast.
In de eerste editie op Spoor Oost waren de bezoekersaantallen heel slecht, maar vijf jaar later klokte de organisatie af op meer dan 23.000 bezoekers per dag. Foorkramers maakten nadien gewag van "misschien wel de beste editie ooit."
Lees meer over: Brussel-Stad , Economie , Mobiliteit , Zuidfoor , Fabian Maingain , Heizel
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.