Abattoir, de markt met verse groenten en fruit aan de slachthuizen van Anderlecht elke week van woensdag tot zondag

| Abattoir, de markt aan de slachthuizen van Kuregem.

Markten Abattoir en Zuidmarkt dit weekend nog niet open: 'We raken niet klaar'

HUB
© BRUZZ
19/05/2020

Terwijl de kleinere markten in Brussel stilaan weer opengaan, kunnen de markt van Abattoir en de Zuidmarkt komend weekend nog niet plaatsvinden.

Markten met meer dan vijftig kramen zijn verboden, zo bepaalde de Nationale Veiligheidsraad vorige week. Abattoir in Kuregem, waar normaal gezien drie- tot vierhonderd kramen staan op een goede zondag, diende daarop het voorstel in bij de gemeente Anderlecht om in plaats van één grote markt twee kleine, gescheiden markten te mogen organiseren.

“In de overdekte hal willen we een eerste markt op poten zetten met vijftig grote kramen, gaande van fruit en groenten tot textiel en elektronica. We zullen daar een aparte in- en uitgang organiseren en we gaan de bezoekers tellen, dat is verplicht. Er zullen maximum zeven- à achthonderd bezoekers tegelijk aanwezig kunnen zijn. Dat is weinig voor een oppervlakte van 12.000m2. Op een normale zondag zijn er vaak vijftien- tot twintigduizend mensen gelijktijdig op de markt.”

Achter het slachthuis, op een stukje parking grenzend aan het voetbalterrein van de Erasmushogeschool, wil Abattoir dan een tweede markt organiseren, ook weer met een eigen in- en uitgang. Thielemans: “Die oppervlakte is veel kleiner maar er kunnen wellicht ook vijftig kleinere kramen terecht.” Bedoeling is dat iedereen, handelaars en klanten, verplicht een mondmasker draagt.

“Nu zal er negentien maal goedkeuring gevraagd worden aan het federale niveau.”

Schepen Elke Roex dringt aan op coördinatie vanuit het gewest

Elke Roex 07 BRUZZ ACTUA 1670

Abattoir wacht met groot ongeduld op de goedkeuring van de gemeente. “Maar we hebben sowieso beslist om dit verlengde weekend niet meer van start te gaan,” zeg Thielemans. “We raken logistiek niet klaar. Er komt zoveel bij kijken. We moeten Heras-hekken kopen om de markt helemaal af te zetten, alsook camera’s om de aanwezigen te tellen. Dan moeten we alles installeren en het loopparcours uittekenen. Voorts moeten we een personeelsplanning maken. Wij zijn een privé-organisatie en kunnen dus niet rekenen op personeel van de gemeente of bijstand van de politie. We moeten extra security inhuren om alles in goede banen te leiden. Daar komt nog bij dat komend weekend het suikerfeest plaatsvindt. Dan hebben we sowieso minder personeel beschikbaar en zijn er ook minder potentiële klanten en marktkramers.”

Een grote klus is ook de selectie van de marktkramers. Thielemans: “Wij gaan niet werken met een alternerend systeem en zullen dus een keuze moeten maken. We willen natuurlijk graag voor elke categorie – fruit, textiel - een aantal kramen. Voorts zullen we voorrang geven aan de grootste kramen en ook aan handelaars die geen betalingsachterstand hebben, die proper zijn en die de marktreglementen, bijvoorbeeld het verbod op plastic tasjes, naleven.” Een ding is zeker", zegt Thielemans, "we zullen veel handelaars moeten ontgoochelen."

Markten splitsen: mag het?

De Anderlechtse schepen van Economie Elke Roex (SP.A), die moet beslissen, zit ondertussen met de handen in het haar over de richtlijnen van de Veiligheidsraad. “Markten met meer dan vijftig kramen zijn verboden. Maar markten met vijftig kramen of minder, die op regelmatige basis georganiseerd worden, kunnen plaatsvinden. Betekent dat dat je één grote bestaande markt nu mag splitsen in twee markten van vijftig?”

Roex is er nog niet uit. Woensdag is er nog overleg met de bevoegde schepenen van de andere Brusselse gemeenten. “Ik zal advies vragen aan de politie en stuur dan het hele dossier door naar de federale overheid. Zij moet haar fiat geven. Het ergste voor de marktkramers zou zijn dat ik groen licht geef en dat de federale overheid na enkele dagen de markt zou sluiten.”

Roex zou enige coördinatie vanuit het gewest wel sterk op prijs stellen. “Nu zal er negentien maal goedkeuring gevraagd worden aan het federale niveau.”

Ook Zuidmarkt opent nog niet

Ook voor schepen Francesco Iammarino (Ecolo) van Sint-Gillis is de heropening van de zondagse Zuidmarkt, een markt waar normaal 200 kramen staan, een aartsmoeilijke oefening. “Als er maximum vijftig kramen mogen staan kan je één markt organiseren en de handelaars laten alterneren. Je kan ook meerdere markten organiseren, maar is dat toegelaten?”

Bovendien zal de praktische organisatie geen sinecure zijn. Iammarino: “De Zuidmarkt ligt op de openbare weg. Je moet dus echt alles afsluiten en er zal veel volk nodig zijn om het geheel te controleren.”

Omdat er nog zoveel beslist en voorbereid moet worden, zal de Zuidmarkt zondag niet opengaan. “Deze zondag lukt niet,” zegt Iammarino, “hopelijk de zondag erna, maar ik kan niets beloven. We willen heel graag opnieuw beginnen, maar het moet wel in veilige omstandigheden gebeuren.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Brussel , Sint-Gillis , Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni