Metropoortjes: 70 procent meer inkomsten

© brusselnieuws.be
14/09/2010
De veertien metrostations met toegangspoortjes boeken 70 procent meer inkomsten dan die zonder. Zwartrijden blijkt met andere woorden een erg courante praktijk.

Zo spectaculair als bij het proefproject in Naamsepoort (een verdrievoudiging van de ticketverkoop) is het niet, maar toch. De inkomsten in de 14 stations die sinds juli en augustus met poortjes functioneren stegen van 355.000 euro naar 572.000 euro. Dat schrijft La Capitale.

Procentueel stegen de inkomsten het sterkst in Weststation (+120 procent). In Ossegem en Pannenhuis is er sprake van een verdubbeling. In absolute cijfers noteerde de MIVB de grootste meerinkomst in het drukke station Naamsepoort. In Stokkel, Hankar en Veeweide was de stijging minder opvallend (rond de 30 procent).

De extra inkomsten wijzen op een bijzonder groot aantal zwartrijders op het metronet. Maar bij de vervoersmaatschappij relativeren ze de cijfers. "Het gaat om een momentopname," aldus woordvoerster An Van Hamme. "Het betekent niet dat 70 procent zwartrijdt. De cijfers slaan enkel op twee maanden en veertien stations. Het percentage zwartrijders wordt normaal berekend per jaar en voor alle 69 stations."

Tegen 2013 moeten alle 69 metrostations uitgerust zijn met toegangspoortjes.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni