Muntplein in het nieuw, kiosken moeten wijken
Lees ook: Nieuwe vertraging voor Muntpunt
O p een wandelpad na is de Koninginnestraat, tussen de Leopoldstraat en het Muntplein, een openbare werf. Samen met de geel-blauwe borden op het Muntplein zijn het de eerste zichtbare tekenen van de heraanleg van het verkeersvrije plein in het centrum van Brussel.
Norbert, verkoper van nougat, gepralineerde pindanoten en suikeramandelen in een grijze kiosk op het plein, is ongerust. Naar eigen zeggen kreeg de 64-jarige onlangs tijdens een buurtvergadering te horen dat zijn kiosk, Nougat Leonor, tijdelijk moet verkassen. Wanneer, waar naartoe en hoe lang weet hij niet. Hij hoopt zijn activiteit wel "rond het Muntcentrum" verder te zetten.
Norbert, al 26 jaar een vaste waarde op het Muntplein, biedt zijn zoetigheden zes dagen per week tussen 13 en 19 uur aan. Op zondag rust hij meestal, en ook wanneer het te koud of te winderig is. Toen hij nog samen met zijn vader in de kiosk stond, klopte hij langere dagen. Zijn ouders begonnen al met de zaak in 1958, toen nog op de Anspachlaan. Volgens Norbert brengt de verkoop momenteel voldoende op, "maar niet meer zoveel als vroeger." In euro's zet hij dat liever niet om. Maar dat de man hoogstwaarschijnlijk na zijn pensioen aan de slag moet blijven, steekt hij niet weg.
Veel vragen
De Vietnamese krantenverkoopster recht tegenover Norbert kent evenmin de verhuisplannen voor haar kiosk. De bezorgde dame zit wel met een hoop vragen over data, nieuwe locatie en inkomen. Honderd meter verder op het plein staan nog twee andere kiosken. De eerste is een krantenkiosk die sinds maart leeg staat na het overlijden van de uitbater. Vlak ernaast, in het wafelkraam dat al 25 jaar in handen is van Paula Dotremont (69) en haar dochter Veronique (37), weten ze ook niet wat er precies te gebeuren staat. "Blijkbaar moeten we deze plek in november verlaten. Hopelijk duurt het niet te lang. Meer informatie hebben we niet."
Cijfers van Atrium, de organisatie die de lokale handel moet stimuleren, geven mede aan waarom de kioskhouders opzien tegen een verhuizing en het verlies van (potentiële) klanten. In 2009 verwerkte de Nieuwstraat dagelijks gemiddeld 52.712 voetgangers, de Kleerkopersstraat 25.768. Volgens nougatverkoper Norbert is december traditioneel de beste maand.
Open plein
De heraanleg van het Muntplein, die al jaren geleden aangekondigd werd, is van de hand van Technum/MSA. Die tijdelijke vereniging bestaat uit de studiebureaus Technum en Moritz & Simon Architects (MSA). De werkzaamheden, die tegen de zomer van 2012 klaar zouden zijn en 3,5 miljoen euro kosten, verlopen in vier fasen.
Wat valt het meest op aan de plannen? In plaats van kasseien krijgt het Muntplein grijze steen als ondergrond. De centrale fontein en de grote roosters in het midden van het plein verdwijnen. Het plein wordt een grote, open ruimte met enkele zitbanken, kleine fonteinen en bomen. Voor de toekomstige Nederlandstalige bibliotheek/'communicatiehuis' Muntpunt komt een paviljoen, dat zal fungeren als drankenverkoop, fietsenstalling en ventilatieschacht voor de elektriciteitscabine onder het plein.
Onzekerheid
Intussen staat de kioskhouders nog een en ander te wachten. Zowel de administratie als het kabinet van Handel, een bevoegdheid van schepen Jean De Hertog (CD&V), zegt dat de wafelverkoopsters en de nougatverkoper "in principe" naar het De Brouckèreplein verhuizen. Het is wel nog wachten op het college van burgemeester en schepenen, dat zich moet uitspreken over de vergunning om op die plek te staan. Wat de krantenkiosken betreft: voor de gesloten kiosk heeft eigenaar AMP het contract met de Stad Brussel niet vernieuwd, zo meldt de dienst Handel. Ook zou AMP een andere plaats voor de Vietnamese krantenverkoopster moeten vinden. Aangezien deze dame hiervan naar eigen zeggen niet op de hoogte is, belooft dat weinig goeds voor het al slinkende aantal (kranten)kiosken. In een vorig interview met deze krant gaf AMP te kennen weinig te verdienen aan de verhuur van kiosken. AMP was nu niet bereikbaar voor een reactie.
Hoe dan ook, de vier kiosken moeten ten laatste eind februari 2011 van het Muntplein. Wat gebeurt er nadien? In de plannen zouden er tegen het einde van de heraanleg twee kiosken komen. Wie van de drie kioskhouders hierin terecht komt, is nog niet bekend. De concrete invulling wordt later bekeken, zo luidt het officieel. Dat de Stad Brussel hiermee haar handelaars geen duidelijkheid biedt, beseffen ze naar eigen zeggen wel degelijk. Een idee zou zijn om de oppervlakte van de kiosken te vergroten zodat alle kioskhouders er samen in kunnen, maar zeker is dat nog niet. Volgens het kabinet-De Hertog is het wel "de bedoeling een oplossing te vinden voor alle handelaars".
Lees meer over: Brussel-Stad , Economie , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.