"Het zijn niet alleen Poolse bouwvakkers die 'gedetacheerd' worden naar een andere EU-lidstaat." Dat meldt het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) vrijdag in een reactie op een bericht in De Tijd, waaruit blijkt dat Belgische bedrijven vorig jaar 662 000 keer een buitenlandse werknemer inschakelden via het systeem van detachering. Het gaat om het hoogste aantal ooit en een verdubbeling tegenover vijf jaar geleden.
'Niet alleen Poolse bouwvakkers worden gedetacheerd'
Het VBO benadrukt dat het ook gaat om heel wat kennismedewerkers die tewerkgesteld zijn in bijvoorbeeld de petrochemie, metaalsector of chemie. Of om "de vele expats in en rond de rand van Brussel, Antwerpen, Gent,...".
De grote toestroom van gedetacheerde bouwvakkers is volgens het VBO zonder twijfel het gevolg van de uitbreiding van de EU met de Oost-Europese lidstaten. "Maar als je kijkt naar de aantallen, dan blijken de meeste gedetacheerde werknemers uit Nederland te komen, gevolgd door respectievelijk Polen, Duitsland, Portugal en Frankrijk."
Het beperken van de detacheringstermijn tot zes maanden is volgens het VBO geen goede piste. "Je kan moeilijk alle expats of kennismedewerkers, die in veel gevallen genieten van een afwijkende termijn van 5 jaar om onderworpen te blijven aan de sociale zekerheid van de zendstaat, verplichten om na zes maanden toe te treden tot de sociale zekerheid van de werkstaat. Dit heeft grote effecten op opgebouwde sociale zekerheidsrechten van deze werknemers, zoals hun pensioen. Wij stellen voor om dit enkel in te voeren als uitzondering in de bouwsector", zegt Monica De Jonghe van het VBO.
Het is volgens het VBO ook geen goed idee om de sociale zekerheidsbijdragen te betalen in het werkland. "Dit voorstel heeft enkele praktische en administratieve complicaties. Dit zou betekenen dat werkgevers voor elke detachering 2 payrolls moeten opzetten, wat zeer complex is. Dit zou bijvoorbeeld ook het geval zijn voor tijdelijke opdrachten zoals installaties of interventies aan machines. Daarnaast moeten de bevoegde administraties de sociale zekerheidswetgeving van 26 andere lidstaten beheersen, wat de beheerskosten zal doen toenemen. De werknemers krijgen ook voor de extra bijdragen die de werkgever in dat geval betaalt, geen enkele return op het vlak van extra sociale zekerheidsrechten," aldus De Jonghe.
Lees meer over: Economie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.