Nieuw bier is opstap naar Brusselse brouwerij
Ondernemers Olivier De Brauwere en Sébastien Morvan zien hun Belgian Beer Project, dat ze donderdag hebben voorgesteld, als een tweetrapsraket. Eerste fase is de lancering van een nieuw "Brussels" bier. Op dit ogenblik hebben de ondernemers vier prototypes ontwikkeld. Die zijn nu alle vier in de brouwerij Bier Anders in het Limburgse Halen gebrouwen.
Toch gaat het volgens Morvan wel degelijk om Brusselse bieren: "Olivier de Brauwere en ik hebben de ingrediënten gekozen en kregen daarbij de steun van het Institut Meurice in Anderlecht en van amateur-bierverenigingen", zegt Morvan aan brusselnieuws.be. "Brouwer Bart Durlet uit Halen deelt onze waarden zoals duurzaamheid en ecologie".
Volgens Morvan zijn de bieren gebrouwen op basis van atypische, natuurlijke recepten. Van 12 tot 29 juni komen er degustatiemomenten in Brussel. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk. Dat kan via Facebook of via de website www.brusselsbeerproject.be. Deelname kost 5 euro.
Het publiek mag dan voor één van de vier bieren stemmen. Het gaat om volgende bieren, met als voorlopige naam een letter van het Griekse alfabet:
• Alpha (amber, 6°): een bier met bittere begintoets, gevolgd door een fruitige smaak.
• Bêta (amberrood, 6°): een bier met jeneverbessen en paradijskorrels en met een mix van drie.
• Gamma (amberkoper, 6°): bier met veel kruidenaroma's en sterk moutkarakter.
• Delta (goudblond, 6°): een bitter-blond bier met drie soorten hop.
(Enkel) het bier dat het meest in de smaak valt wordt dan verder gebrouwen in Halen.
'Kanaalzone lijkt ons ideaal voor nieuwe brouwerij'
In een tweede fase, die de ondernemers nu al aan het voorbereiden zijn, willen ze een gloednieuwe Brusselse brouwerij oprichten. "We zijn gesprekken aan het voeren met de Gewestelijke Ontwikkelingsmaatschappij van Brussel om een geschikte locatie te vinden. De kanaalzone lijkt ons ideaal".
"Voor de oprichting van de brouwerij is minstens een budget van één miljoen euro nodig. Dat willen we onder meer bijeenkrijgen via het principe van de crowdfunding", aldus Morvan. Die crowdfunding gaat ten vroegste eind dit jaar van start".
Brussel telt nu nog maar twee brouwerijen, voor heel België zijn er dat nog 150 brouwerijen. Dat aantal daalt. Het aantal bierfirma's - daarentegen - een zestigtal, kent een exponentiële groei. Tien jaar geleden waren er nog maar vijf. Het gaat om ondernemingen die een nieuw biermerk lanceren, maar het bier door een externe brouwerij laten brouwen.
Lees meer over: Economie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.