Actiris en VDAB lanceren deze vrijdag samen de nieuwe campagne ‘Een job, c’est aussi un job’. Daarmee willen ze de vacatures in de Vlaamse rand rond Brussel in de kijker zetten. Voor veel Brusselse werkzoekenden lijkt de taalbarrière soms te hoog, maar dat is volgens Actiris niet nodig. “Een derde van de vacatures vereist geen specifieke talenkennis”
Nieuwe campagne wil Brusselaars aan het werk helpen in Vlaanderen
Niet toevallig komt de campagne een dag voor de eerst ‘Dag van de Meertaligheid’, deze zaterdag. Actiris en VDAB willen samen de Brusselse werkzoekenden aanmoedigen om taal- en afstandsbarrières te overbruggen en ook jobs in de Vlaamse rand of zelfs nog verderaf te overwegen.
Op dit moment zijn er nog 1.743 openstaande vacatures in de rand rond Brussel en in heel Vlaanderen zijn dat er 23.000. Die geraken ondanks de coronacrisis moeilijk ingevuld: zo’n vijfde van de vacatures blijft open. “En door de vergrijzing verwachten we dat dit aantal in de toekomst weer zal toenemen", zegt Geert Pauwels, directeur van VDAB Brussel. De mensen die de komende jaren op pensioen gaan, moeten namelijk ook vervangen worden.
De Vlaamse bedrijven kijken dus ook graag naar de Brusselaars om deze vacatures in te vullen, maar bij die Brusselse werkzoekenden zorgt de taalbarrière soms nog voor terughoudendheid. Vandaar de nieuwe campagne van zowel de VDAB als Actiris: ‘Een job, c’est aussi un job’. Met behulp van ervaringsdeskundige rolmodellen, zowel werknemers als werkgevers, willen ze aantonen dat je als Brusselaar gerust in Vlaanderen kan werken en dat er daar best wat mogelijkheden zijn.
Taallessen
De website www.eenjobpourmoi.be wijst de werkzoekenden alvast de weg naar vacatures in de ruime rand rond Brussel. Bij elke jobaanbieding is aangeduid hoe je er met de fiets, openbaar vervoer of auto geraakt. Dat moet het bijvoorbeeld duidelijk maken dat een job in Vilvoorde voor iemand uit Schaarbeek helemaal niet zo veraf is. En om de taalbarrières weg te werken, blijft Actiris inzetten op taallessen.
“Kennis van het Nederlands is een belangrijke competentie, maar wel eentje die je eenvoudig kan verwerven”, zegt directeur-generaal Grégor Chapelle van Actiris. “Bij Actiris kan je bijvoorbeeld een taaltest afleggen om nadien een oplossing op maat te vinden. En hoe kan je beter een taal leren dan op het terrein zelf? Dat is de snelste manier om een taal te leren.”
Bovendien vraagt één vacature op de drie geen specifieke talenkennis, zegt de VDAB. Actiris en VDAB hebben al eerder samengewerkt om werkzoekenden en bedrijven en rond Brussel te helpen. Zo was er al de campagne 'J'apprend le Flamand avec Vincent (Kompany)' en is het taalleerplatform Brulingua sinds 2018 gratis beschikbaar voor alle Brusselaars. "Vandaag zijn meer dan 62.000 mensen ingeschreven en we stelden vast dat veel mensen tijdens de lockdown de kans grepen om hun talenkennis te verbeteren”, zegt Grégor Chapelle.
De voorbije vijf jaar nam het aantal Brusselaars op de Vlaamse arbeidsmarkt toe met 21 procent. Een record, want vorig jaar werkten zo 57.000 Brusselaars in Vlaanderen. Dat is wel nog niet genoeg om de aankomende pensioneringen op te vangen, dus blijft VDAB kijken naar Brusselaars om dat gat te vullen.
Lees meer over: Brussel , Economie , Actiris , VDAB Brussel
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.