Enkele grote winkelketens op en rond de Nieuwstraat verenigen zich in een nieuwe handelaarsvereniging: Shopera. De ketens willen hiermee het gebrek aan veiligheid en netheid in de shoppingzone in het centrum aanklagen.
Nieuwe handelaarsvereniging klaagt netheid en veiligheid rond Nieuwstraat aan
In aanwezigheid van burgemeester van Brussel-Stad Philippe Close (PS), schepen van Economie Fabian Maingain (Défi) en schepen van Netheid Zoubida Jellab (Ecolo), werd vandaag Shopera boven het doopvont gehouden. De nieuwe vereniging ontstaat in de schoot van handelsfederatie Comeos. Shopera vertegenwoordigt vooral grotere ketens, zoals Primark en Exki, maar ook vastgoedspeler AG Real Estate is lid van de nieuwe vereniging.
Shopera wil de winkels tussen het Rogierplein en de Beurs (met onder andere de Nieuwstraat en de Adolphe Maxlaan) een stem geven. De voornaamste speerpunten zijn de gebrekkige veiligheidssituatie en netheid van het centrum. "De Nieuwstraat en de regio errond is bijzonder mooi en heeft veel potentieel”, vertelt Quentin Huet, Manager van Shopera. “Maar het centrum van Brussel kent ook veel problemen. Zoals de veiligheidssituatie en problemen met de netheid. Dat willen we oplossen met Shopera."
Diefstal, vandalisme en overvallen
Zo verhindert de veiligheidssituatie volgens Shopera dat de regio zich echt ontwikkelt tot een nationale shopping-zone. Huet haalt misdrijven zoals diefstal, vandalisme en overvallen aan. Statistieken voor die regio zijn er volgens de Politiezone Brussel niet, maar het hele centrum zag in 2017 volgens gegevens van de Federale Politie 23.148 gevallen van diefstal en afpersing.
Om dat tegen te gaan organiseert Shopera alvast een opleiding, waar de Brusselse politie toelichting geeft hoe handelaars moeten reageren op misdrijven zoals diefstal.
Daarnaast kaart Shopera de gebrekkige netheid aan. Nochtans is netheid wel de verantwoordelijkheid van de winkels zelf. “"Elke handelaar moet een contract maken met een private dienstverlener om hun vuilnis op te halen", vertelt Huet. "Maar met Shopera hopen we dat collectief te doen. Zo zal het goedkoper zijn, en hopelijk ook netter."
Ten slotte wil Shopera de acties van de winkels, zoals shoppingszondagen, beter coördineren, en de winkels in de zone bij de overheid vertegenwoordigen. "Voor Brussel moet je een Shopera hebben, want andere steden hebben al zo'n verenigingen", besluit Huet. "We moeten oplossingen vinden voor onze stad."
Lees meer over: Brussel-Stad , Economie , Samenleving , Nieuwstraat , Fabian Maingain , Zoubida Jellab , Shopera , Comeos
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.