Nieuwe wegen om sociale fraude te plegen
De verkoop van valse C4-formulieren kwam een jaar geleden aan het licht en is ondertussen bijna volledig stilgevallen. Maar de maffia heeft nu nieuwe middelen ontdekt, zo schrijft de krant De Standaard. Bij verschillende bedrijven, die vooral in het Brusselse actief zijn, kunnen bewijzen gekocht worden waarin staat dat je bij veel bedrijven gesolliciteerd hebt. Dat soort bewijzen zijn vooral interessant voor mensen die voltijds in het zwart werken, daardoor te weinig gesolliciteerd hebben en zo hun werkloosheidsuitkering verliezen.
Ook met E301-formulieren zou fraude gepleegd worden. Dat formulier bewijst dat je lange tijd in een ander land van de Europese Unie gewerkt hebt. Wie zo een bewijs op zak heeft, heeft recht op allerlei uitkeringen in België als hij minstens één dag hier gewerkt heeft voor hij ontslagen werd.
Volgens professor Arbeidsrecht Roger Blanpain kan het zo niet verder. "Men moet hierin strenger in optreden. Mensen worden ook steeds creatiever op dat vlak en nieuwe technologieën laten toe om malafide praktijken op te zetten en dingen op te sporen. Hier moet dringend werk van gemaakt worden en de staatssecretaris moet de nodige middelen krijgen om kordaat te kunnen optreden."
Controle
De afgelopen jaren wist de RVA 592 bedrijven op te sporen die ervan verdacht worden sociale fraude te plegen en valse C4-documenten te verkopen. Voor de meeste van die dossiers loopt er momenteel nog een onderzoek, maar bij de helft van de reeds afgesloten zaken werd de fraude bewezen.
Ook met de nieuwe praktijken is de RVA in verhoogde staat van waakzaamheid en wordt er samengewerkt met de sociale inspectie. Vorig jaar werden 23.700 werknemers betrapt die via malafide praktijken een uitkering bemachtigd hadden. Dat is vijf maal meer dan in 2005.
Ook staatssecretaris voor Fraudebestrijding Carl Devlies voert de strijd tegen sociale fraude op. "Daarvoor dient een internationale samenwerking tot stand te komen. We hebben reeds een akkoord met Frankrijk en in de loop van het jaar moet daar een akkoord met Nederland en Luxemburg bijkomen. Het gaat dan om het elektronisch uitwisselen van gegevens over sociale zekerheid en arbeidsrecht."
Lees meer over: Economie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.