De nationale vakbonden roepen op om vrijdag het werk neer te leggen voor meer koopkracht. Heel wat werknemers zullen ingaan op die oproep. De impact op metro,- bus,- en tramverkeer in Brussel is aanzienlijk. Treinen blijven wel rijden, scholen, supermarkten en ziekenhuizen blijven open.
Overzicht: hinder in Brussel door nationale betoging vrijdag
Lees ook: Zware hinder op MIVB-net door actiedag
Op de volgende lijnen is de dienstverlening van de MIVB verzekerd. Metro: lijn 1 rijdt en is zelfs verlengd tot Erasmus. Tram: de lijnen 3, 4, 7, 8, 9, 51 en 92 rijden. Bus: de lijnen 46, 53, 59, 71 en 78 rijden. Die laatste is voor de gelegenheid verlengd tot Zwarte Vijvers.
Om 6 uur 's ochtends op vrijdag gaf de MIVB alvast een update van de lijnen die bediend worden. Het gaat inderdaad om metrolijn 1 (verlengd tot Erasmus), tramlijnen 3, 4, 7, 8, 9, 51, 92 en buslijnen 12, 36, 46, 50, 53, 56, 59, 71, 87 (verlengd tot Zwarte Vijvers), 95 en t-bus 92. Updates over actuele reisinformatie verschijnen via Twitter, Facebook en op het telefoonnummer 070 23 2000.
Let wel op: de frequentie zal mogelijk veel lager liggen. De MIVB gaat uit van één op de drie voertuigen die zal rijden op de genoemde lijnen. De MIVB raadt aan om vrijdagochtend de reis te plannen.
Wie naar Brussel reist met de trein, zal geen hinder ondervinden, maakt de NMBS zich sterk. Maar wie verder door Brussel rijdt, moet rekenen op extra reistijd of een ander vervoermiddel kiezen. De MIVB is een alternatief, al zullen heel wat MIVB-medewerkers meedoen aan de actie, en zullen bepaalde buslijnen moeten omrijden door de manifestatie.
Ook Brussels Airport verwacht vrijdag hinder op de luchthaven. Er zal minder personeel aan de slag zijn, vooral bij de screening en de handling. Een aantal vluchten zal preventief geschrapt worden, in totaal allicht zo'n 30 procent van het totale aanbod. Raadpleeg de website van Brussels Airlines voor de laatste informatie.
Overige diensten
Bij de meeste supermarkten zal de actiedag geen impact hebben voor de klanten. Delhaize laat weten dat vooral een deel van het logistieke personeel mogelijk deelneemt aan de actie. De supermarktketen heeft daarop geanticipeerd en extra voorraden ingeslagen.
Ook bij de VRT zullen medewerkers deelnemen aan de actie. Dat zal de programmering niet in het gedrang brengen, verzekert de Vlaamse publieke omroep. In het onderwijs is het nog niet duidelijk wat de impact zal zijn. Eerder liet een directeur van het GO!-onderwijs in Vlaanderen weten dat de impact klein zou zijn, in Brussel moet dat nog blijken, al is ook daar een vruchtbare grond van ongenoegen.
En de gevangenissen? Woordvoerster Kathleen Van De Vijver vermoedt dat het personeel in Brussel zal deelnemen aan de stakingsdag. De impact op de gedetineerden is vaak zeer groot: op actiedagen en tijdens stakingen blijven gedetineerden de hele dag in de cel.
Medewerkers van de Brusselse ziekenhuizen zullen hier en daar ook het werk neerleggen, maar naar alle waarschijnlijkheid is de impact daarvan minimaal. Voor het ziekenhuispersoneel ligt het zwaartepunt op de nationale actiedag voor de non-profitsector op 19 december en de grote manifestatie die daarop volgt op 31 januari.
De drie grote vakbonden – ACV, ABVV en ACLVB – komen de straat op voor een bevriezing van de energieprijzen. Ook vragen ze om loonsverhogingen, om een automatische loonindexering en om de uitbreiding van flexi-jobs stop te zetten. De manifestatie vertrekt om 10 uur aan het Brussels Noordstation.
Lees meer over: Brussel , Economie , nationale actiedag