Pandjeshuis krijgt steeds meer mensen over de vloer: 'Historisch hoge cijfers'

JB
© BRUZZ
29/08/2022
Updated: 30/08/2022 20.24u

De diensten van het laatst overgebleven pandjeshuis van ons land draaien overuren. Bij de Berg van Barmhartigheid in Brussel komen meer en meer mensen aankloppen om een lening aan te gaan met een voorwerp in onderpand. Het gaat om een toename met 16 procent van het totaalbedrag van de leningen op iets meer dan één jaar tijd.

Geld lenen in ruil voor een onderpand van objecten zoals juwelen of een fles rode wijn op leeftijd: dat is al meer dan vierhonderd jaar het concept van de Berg van Barmhartigheid in de Marollenwijk, het enige nog bestaande pandjeshuis in zijn categorie in ons land. Sinds 1848 is de openbare instelling trouwens de enige plek waar pandlenen wettelijk nog is toegestaan.

Wie er langskomt met een voorwerp van waarde, kan het laten schatten en op basis van die schatting kan de klant een lening aangaan van vijftig à zeventig procent van de geschatte waarde. Betaal je de geschatte waarde en interest terug na een afgesproken termijn, dan krijg je het voorwerp opnieuw in handen.

Mensen die de lening niet kunnen terugbetalen, zien hun voorwerp op een openbare verkoop belanden. Het voordeel voor de klant is dan dat er na de verkoop een bonus overblijft, net omdat de lening aan een bepaald percentage van de waarde wordt afgesloten. Dat surplus gaat dan naar de eigenaar van het pand.

"We zien dat de gemiddelde prijs van een object omhoog gaat, van 600 à 700 euro enkele jaren geleden naar een kleine 1.000 euro nu: we hebben dus vermoedelijk met een nieuw publiek te maken."

Jan Declercq

Kaap van 25 miljoen euro

Directeur Jan Declercq merkt al sinds de zomer van vorig jaar een stijging in het aantal leningen.

“In juni 2021 lag het uitgeleende bedrag op 21,5 miljoen euro. Dat is in één jaar tijd gestegen naar 24 miljoen euro, ongeveer twaalf procent extra. Ondertussen zet die trend zich door en verwachten we de kaap van de 25 miljoen euro te overschrijden, wat neerkomt op een enorme stijging met 16 procent vergeleken met juni vorig jaar. Kortom: historisch hoge cijfers.”

Volgens Declercq liggen er twee factoren aan de basis van de spectaculaire stijging. “Enerzijds het wegvallen van de covidmaatregelen en anderzijds de hogere levenskost. We weten dat niet zeker, want we vragen niet naar de redenen achter leningen, maar we kunnen er toch vanuit gaan omdat we normaal in de eerste helft van het jaar stabiele cijfers kennen, maar dat was dit jaar niet zo."

Nieuw publiek

Met de verder oplopende energieprijzen in het verschiet verwacht Declercq enkel maar meer klanten.

“We zien dat ook de gemiddelde prijs van een object omhooggaat, van 600 à 700 euro enkele jaren geleden naar een kleine 1.000 euro nu. Dat doet vermoeden dat er een nieuw publiek aan onze deur staat met duurdere panden.”

Het valt daarnaast op dat er steeds meer mensen naar de Berg van Barmhartigheid trekken om van die grotere leningen aan te gaan, aldus Declercq. Momenteel telt de Berg van Barmhartigheid 28 procent meer nieuwe klanten dan in dezelfde periode vorig jaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni