Records voor tot sluiting veroordeelde Océade en Mini-Europa
Waterpretpark Océade en miniatuurdomein Mini-Europa draaiden in 2011 samen een omzet van bijna 7,5 miljoen euro. Dat blijkt uit cijfers die brusselnieuws.be inkeek. Het gaat om een record (zie grafiek onderaan).
Ook qua bezoekers deden de twee toeristische trekpleisters het de afgelopen jaren erg goed. De voorbije twee jaren waren de beste twee uit de geschiedenis van beide bedreigde attracties. Samen waren ze goed voor gemiddeld 590.000 bezoekers per jaar. In 1999, toen de huidige uitbater de twee parken overnam, bedroeg het totale bezoekersaantal voor de twee nog 420.000.
Mini-Europa kreeg het afgelopen jaar 343.000 bezoekers over de vloer, terwijl Océade 240.000 bezoekers mocht verwelkomen.
Glijlengte
De stijgende populariteit en omzet hebben verschillende oorzaken, weet eigenaar Thierry Meeùs. "Sinds ik de twee parken in 1999 heb overgenomen hebben we voortdurend geïnvesteerd. Océade is zo van een standaard waterpretpark uitgegroeid tot wat het nu is: het grootste in zijn soort wat betreft infrastructuur. Niemand heeft bijvoorbeeld zoveel meter glijbaan. Mensen komen uit Noord-Frankrijk én Zuid-Nederland omdat daar niets vergelijkbaars is."
Ook de heropening van het Atomium gaf de twee buurparken vleugels. Ten slotte konden de twee attracties ook profiteren van de steeds populairdere citytrips.
De cijfers raken bekend op het moment dat zowel Océade als Mini-Europa hun laatste maanden ingaan. Eind augustus moeten de twee onherroepelijk dicht. De Stad Brussel ziet immers geen toekomst voor de twee in het nieuwe Neo-plan.
Voor Meeùs bewijzen de cijfers dat de beslissing tot sluiten de verkeerde is. "Brussel wil hoofdstad van België en Europa zijn, maar heeft binnenkort niet meer de ontspanningsinfrastructuur een hoofdstad waardig. Voor expats, die vaak vrienden over de vloer krijgen, is zo'n waterpretpark bijvoorbeeld erg belangrijk."
Een op vijf toeristen in Brussel brengt een bezoek aan een van de twee attracties.
Uitstel
Volgens Meeùs zal het minstens vijf jaar duren voor promotoren effectief aan de slag gaan op de percelen waar zijn twee parken vandaag gevestigd zijn. "Toch ving ik de voorbije maanden bot toen ik vroeg om tot het einde van het jaar open te blijven."
De Stad Brussel wil zich momenteel niet uitspreken over de kwestie. "Het is niet helemaal uitgesloten dat de twee langer mogen openblijven", klinkt het op het kabinet van schepen van Toerisme Philippe Close (PS). "Maar dat moeten we bekijken in functie van de projecten van de drie kandidaten die nu nog overblijven voor het Neo-project."
Meeùs vindt dat dat mogelijke uitstel bijzonder laat komt. "Ik moet nu bijvoorbeeld weten welke einddatum ik schrijf op de voorpagina van mijn brochures."
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.