Regering en sociale partners sluiten pact voor meer duurzame banen voor Brusselaars

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
04/05/2011
Vrijdag ondertekenden de Brusselse regering en de socia­le partners het Pact voor een duurzame stedelijke groei. Het doel is nieuwe, kwaliteitsvolle banen te scheppen voor de Brusselaars.

De afgelopen vijf, zes jaar zijn er volgens minister van Werk Benoît Cerexhe (CDH) vijftigduizend banen bijgekomen in het Brusselse gewest, maar die gingen lang niet allemaal naar Brusselaars. Het aantal Brusselse werklozen steeg in dezelfde periode van 80.000 naar 105.000. Vooral de jeugdwerkloosheid is, met meer dan 31 procent, zorgwekkend. Ze is onder meer een gevolg van de discrepantie tussen het opleidingsniveau van de jonge werklozen en de eisen van de werkgevers. Maar volgens Yves Bastaerts van het kabinet-Cerexhe heeft ze ook te maken met de demografische boom in Brussel.

Het nieuwe pact is niet het eerste project waarmee de Brusselse regering de werkloosheid wil indijken. In de vorige legislatuur was er het Contract voor economie en werk van Cerexhe. In vergelijking daarmee lijkt dit Pact nog minder concreet. Het is de bedoeling om banen te creëren, en niet zomaar banen, het moet gaan om fatsoenlijke jobs die leiden tot een duurzame stedelijke groei, groene banen dus en werk waar geen discriminatie aan te pas komt. En dit in vijf sectoren: leefmilieu, internationale ontwikkeling, handel en horeca, social profit en innovatie. "Daar kan heel wat werk zijn voor Brusselaars," meent Cerexhe.

Om dit doel te bereiken werden de sociale partners, de werkgeversorganisaties en vakbonden, intensief betrokken bij de opstelling van het pact. Op hen wordt ook gerekend voor de uitvoering. Gestreefd wordt voorts naar een betere samenwerking tussen arbeidsbemiddeling, onderwijs en beroepsopleiding. De beheerscomités van Actiris, VDAB en Bruxelles Formation zullen geregeld samen vergaderen. Ook engageerden de ondertekenaars zich ertoe om beter met de privésector en met het hinterland samen te werken.

Minister-president Charles Picqué (PS) erkende bij de presentatie dat het pact geen plan is, eerder een werkinstrument "dat weleens zou kunnen leiden tot zeer creatieve initiatieven." Anton Van Assche van Unizo, een van de ondertekenaars, is vooral blij met de afgesproken methodologie. "Nu zijn de voorwaarden van succes en de evaluatiecriteria tenminste vastgelegd.

In het Contract voor economie en werk stond daar niets over." Maar hij verwijt de Brusselse overheid koudwatervrees. "De regering wil dat er meer stageplaatsen in de bedrijven komen, en de werkgeversorganisaties moeten daarvoor zorgen. Het is niet duidelijk wie wat gaat doen. Waarom besteedt de overheid deze opdracht niet gewoon uit, door aanbestedingen? Wie het beste voorstel doet, krijgt de klus. Dat werkt beter."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni