Regering zet licht op groen voor inschakelingscontract voor jongeren

FVDE
© brusselnieuws.be
04/02/2016

Brusselse werkzoekenden jonger dan 25 jaar die anderhalf jaar zonder job zitten krijgen een inschakelingscontract van een jaar om werkervaring op te doen. In een eerste fase komen enkel jobs in de openbare en non-profitsector in aanmerking. Minister van Werk Didier Gosuin (DéFi) die donderdag het fiat kreeg van de Brusselse regering, heeft 5,5 miljoen euro voor dit jaar ingeschreven. Hij hoopt dit jaar op een driehonderdtal contracten.

In januari kon u op deze website al lezen dat Gosuin met dergelijke inschakelingscontracten start. Nu heeft hij de plannen ook officieel voorgesteld. Hiermee verstevigt Gosuin de strijd tegen de jeugdwerkloosheid. In theorie maken er in 2016 479 jongeren aanspraak op een contract, al denkt Gosuin dat een deel van hen in de tussentijd wel al een job zal vinden.

Een inschakelingscontract is een arbeidscontract voor 12 maanden, gesubsidieerd door het Brussels Gewest, dat de werkzoekende jonger dan 25, die ondanks alle inspanningen nog geen job gevonden heeft, moet toelaten een eerste werkervaring en competenties te verwerven.

'Eerste echte werkervaring'
“Het is een volgende stap in de Jongerengarantie, voor wie met alle initiatieven die nu al bestaan nog niet aan de bak komt", legt Gosuin uit. "Eerst zijn er opleidingen en stages. Als dat niets oplevert krijgen de jongeren een eerste echte werkervaring, met een echt contract.” De jongere moet 18 maanden ingeschreven zijn bij Actiris en in die periode niet meer dan 90 dagen gewerkt hebben.

Ook voor de werkgever biedt het systeem voordelen: “Hij krijgt er namelijk een gratis werkkracht bij, want het Gewest subsidieert de contracten. Maar hij moet wel een duidelijke beschrijving van de job geven en uitleggen hoe hij de jongere zal begeleiden. Alleen dan kan het een echte werkervaring geven aan de studenten, en geeft het hen de kans om daarna een vaste job te vinden", aldus Gosuin.

'Geen cadeau'
Gosuin onderstreept dat de jongeren alleen aan een job krijgen als ze zelf genoeg moeite doen om aan werk te geraken: “We geven geen cadeaus, de jongere moet zelf ook inspanningen doen. Hij of zij moet opleidingen volgen en stages aanvaarden, en als zelfs dat hen niet aan een job helpt, dan zetten we hen op de goede weg met deze tijdelijke job", zei de minister.

Aangezien de jongerengarantie op 1 januari 2015 startte, kunnen de eerste inschakelingscontracten op 1 juli aanvangen.

Gosuin wees er ook op dat de maatregel ook geldt voor "de jongeren die federaal uitgesloten worden" door de verstrenging van de voorwaarden om een inschakelingsvergoeding te krijgen. Jongeren die na hun inschakelingscontract toch nog geen werk vinden, hebben immers recht op een werkloosheidsuitkering.

De jobs zijn tijdelijk, want na één jaar loopt het contract af, zonder kans op verlenging. Het is dus perfect mogelijk dat de jongere daarna opnieuw werkloos is. “Maar ze hebben dan tenminste toch een eerste werkervaring", besluit Gosuin.

Bekijk ook de reportage van tvbrussel

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni