Rookverbod brengt frisse lucht
Uit een rondvraag van de Stichting tegen Kanker blijkt dat bijna alle grote bedrijven in België zich aan het rookverbod op de werkvloer houden. Eén op twee bedrijven stelt een rookkamer ter beschikking van de rokende werknemers. Opvallend is dat bedrijven die het rookverbod al langer volgen, wel in een rookkamer voorzien. Dat in tegenstelling tot de bedrijven die pas sinds 1 januari het verbod toepassen.
Ook in openbare ruimten geldt vanaf nu het rookverbod. Controleurs van de Federale Overheidsdienst voor Volksgezondheid gaan na of het verbod er nageleefd wordt. In een eerste fase zullen inbreuken niet gestraft worden, omdat het mogelijk is dat niet iedereen op de hoogte is. Voor Brussel zijn er twee inspecteurs, één Nederlandstalige en één Franstalige. Die doen ongeveer vier controles per dag, vooral in winkelcentra.
Bij de Brusselse openbare vervoersmaatschappij MIVB geldt sinds 1 januari een algemeen rookverbod en moeten rokers wachten tot de middagpauze voor hun sigaret, want een aparte ruimte voor rokers is er niet. "Blijkbaar is er heel wat tegenwind gekomen van de niet-rokers," zegt Pierre Mosselmans, chef van de stelplaats Delta waar zo'n 35 procent van de werknemers rookt. "Die mensen eisten dat zij dan ook een pauze zouden krijgen als de rokers via een rooklokaal een rookpauze zouden krijgen."
Bij de MIVB nemen ze het rookverbod zeer ernstig. "We hebben afgesproken dat we de mensen die toch roken, eerst een opmerking zullen geven maar nadien kan het zwaardere gevolgen hebben tot zelfs ontslag," aldus Mosselmans. Veel rokers grijpen het rookverbod op de werkvloer aan om definitief met roken te stoppen. Mensen met dit goede voornemen kunnen daarvoor terecht op het speciale nummer van de Tabaksstoplijn.
:: Meer info over stoppen met roken: Tabaksstoplijn - 0800-111.00
Lees meer over: Economie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.