SOS schaatsbaan: overnemer gezocht

Bruno Schols
© Brussel Deze Week
11/10/2008
De schaatsbaan dreigt definitief de deuren te moeten sluiten. Vorig jaar moest de piste voor het eerst in 25 jaar dicht blijven omdat de gemeente de vergunning had ingetrokken en de uitbater geen geld had voor de nodige aanpassingen. Viviane De Windt zocht een overnemer, maar heeft die vooralsnog niet gevonden. Intussen ligt Vorst Nationaal op de loer. De klok tikt.

De ijspiste van Vorst is samen met Poseidon in Sint-Lambrechts-Woluwe de enige schaatsbaan in het Brussels gewest. Het is (of was) bovendien de enige in Brussel waar kunstschaatsers en ijshockeyploegen de nodige plaats kregen om hun sport te beoefenen.

De ijspiste draaiende houden was niet makkelijk: voor de eigenares werd het steeds moeilijker om de eindjes aan elkaar te knopen. "Vroeger openden we al in september, maar door de warme nazomers moesten we de laatste jaren altijd tot oktober wachten om de eerste schaatsers te verwelkomen. Als je een grote zaal maar zeven maanden per jaar kunt laten renderen, dan wordt het natuurlijk weinig rendabel. Ondertussen is ook de elektriciteitsfactuur fors gestegen."

De Windt broedde op een oplossing: ze speelde met het idee om de zaal in de zomer als rollerpark uit te baten. De Windt was daarmee niet aan haar proefstuk: ze stond mee aan de wieg van het in 2006 ter ziele gegane rollerpark in Anderlecht dat, vooral in de zomermaanden, heel goed draaide. Tot de eigenaar van het gebouw besliste dat het park plaats moest ruimen voor een andere huurder. "Tot een jaar later klopten er nog skaters op de deur die verontwaardigd waren dat het rollerpark plaats had moeten ruimen," blikt ze terug. Ook scholen en sportverenigingen zijn lang blijven bellen om te reserveren.

Het idee was goed, maar financiële perikelen strooiden roet in het eten. De bal ging in de zomer van vorig jaar pas goed aan het rollen. De gemeente Vorst trok toen de vergunning van de ijsbaan om veiligheidsredenen in. Het noodzakelijke aanpassingswerk - de heraanleg van de ijspiste alleen al kost ongeveer 25.000 euro - kon de uitbaatster zelf onmogelijk nog bekostigen als ze de zaal een seizoen lang gesloten moest houden. Het geld moest dus ergens anders gezocht worden. Privé-investeerders waren geïnteresseerd, maar hadden niet genoeg geld, en ook de gemeente - die volgens De Windt had kunnen rekenen op Europese subsidies - stond niet te trappelen om een reddingsoperatie te financieren.

"We kunnen onmogelijk bijspringen in die dure renovatie," zegt de bevoegde schepen, Marc-Jean Ghyssels (PS). "Net als vele andere Brusselse gemeenten moet Vorst grote budgettaire inspanningen doen: onze financiële situatie is weinig rooskleurig. Ik denk bovendien dat een tweede schaatsbaan in Brussel niet echt rendabel kan zijn."

Op dit moment onderhandelt de curator met kandidaat-overnemers. Er zijn wel een paar gegadigden om de ijspiste verder uit te baten, maar ze struikelen over het financiële luik.

De zaal gaat dus een onduidelijke toekomst tegemoet. Ghyssels sluit niets uit: "We zullen ons in principe niet verzetten tegen de plannen van de nieuwe eigenaar, wat die ook mogen zijn. Zolang ze geen overlast veroorzaken en zolang de stedenbouwkundige voorwaarden worden nageleefd, zie ik geen probleem."

Of de schepen heil ziet in een zaal van algemeen belang, zoals een nieuwe sportzaal? "Het is waar dat er in Brussel een grote vraag is naar sportzalen, maar Vorst is met drie zalen al redelijk goed bediend. Maar het is natuurlijk mogelijk. Van mij mag het zelfs een ijspiste blijven," aldus de schepen.

Vorst Nationaal
Een van de kapers op de kust is alvast de buurman, de grote concertorganisator Vorst Nationaal. "Dat klopt," zegt Ghyssels. "Volgens wat ik vernomen heb, zouden zij er graag kantoren onderbrengen en een restaurant openen. Ook dat is natuurlijk een mogelijkheid."

Viviane De Windt ziet het allemaal met lede ogen aan. Ze heeft zowat alles gedaan om haar ijspiste te redden. Toen ze vorige zomer de ruimte kon verhuren om wat geld binnen te rijven, kantte de gemeente zich daartegen. Een jaar lang ging ze op zoek naar overnemers. "Er waren wel geïnteresseerden, maar ze hadden niet genoeg geld of knowhow om de zaak over te nemen. Anderen kregen geen vergunning," aldus De Windt.

De ijshockeyploegen, kunstschaatsers en andere liefhebbers zullen voortaan naar Sint-Lambrechts-Woluwe of buiten het gewest moeten om hun sport te beoefenen. "Heel wat scholen uit Vorst, Sint-Gillis, Ukkel, Anderlecht en Elsene kwamen bij ons schaatsen. Zij zullen nu naar Woluwe moeten, en daar wordt het waarschijnlijk drummen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst , Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni