| Toeristische gemeenten als Brussel-Stad en Elsene gaan in de aanval tegen de grootverhuurders van Airbnb-accomodaties.

Stad opent jacht op illegale Airbnb's

Bettina Hubo
© BRUZZ
11/04/2018

Toeristische gemeenten als Brussel-Stad en Elsene gaan in de aanval tegen de grootverhuurders van Airbnb-accomodaties. “Gastenkamers verhuren als je niet ter plekke woont, is illegaal,” zo klinkt het in Brussel-Stad. “Dit moet stoppen. We willen geen Barcelona worden.”

De verhuurders van Airbnb-logies zijn al lang niet meer allemaal gezinnen of singles die hun logeerkamer voor een nachtje afstaan aan toeristen of hun stulpje verhuren als ze even op vakantie zijn, om zo een extraatje te verdienen.

Net als in toeristische topsteden als Barcelona en Amsterdam is er in Brussel een ware business ontstaan rond het onlineverhuurplatform: professionele firma’s verhuren nu volledige appartementsgebouwen via Airbnb. Soms hebben ze meer dan tachtig adresjes in de aanbieding.

"We hebben een aantal gebouwen in het vizier. Eerst stellen we de eigenaar in gebreke. Als hij na zes maanden nog niet gestopt is met de illegale verhuring, sturen we het pv naar het parket of de bestraffende ambtenaar"

Aline Glaudot, woordvoerster van schepen van Stedenbouw Geoffroy Coomans de Brachène (MR)

Deze bulkverhuurders - met namen als Smartflats of ApartmentsApart - zouden volgens recent onderzoek van De Tijd al een op de drie van de bijna vijfduizend Brusselse Airbnb-panden beheren.
De nieuwe business is een doorn in het oog van het gewest en van toeristische gemeenten als Brussel-Stad en Elsene. Het zou de woningmarkt verstoren en de huizenprijzen opdrijven.

Ook zou het de vaste bewoners, die vaak hinder ondervinden van de steeds wisselende en soms ongedisciplineerde toeristen, verjagen uit de toeristische centra. En de traditionele hotelsector ziet het als oneerlijke concurrentie.

Daarom hebben de Brusselse overheden de jacht geopend op de zogenoemde Airbnb-ketens. “We hebben niets tegen de gewone gastenkamer, maar zijn gekant tegen illegale verhuring,” zegt Aline Glaudot, woordvoerster van schepen van Stedenbouw Geoffroy Coomans de Brachène (MR) van Brussel-Stad. “Je mag geen kamers of appartementen aan toeristen verhuren als je niet ter plekke woont, want dan heb je een hotelactiviteit. En dat klopt niet met de bestaande bestemming van het gebouw, namelijk permanente bewoning. Daarom is het illegaal.”

Volgens Glaudot wordt een groot deel van de appartementen rond de Grote Markt op deze - illegale - manier verhuurd. “Dit gaat ten koste van de Brusselaars die een woning zoeken.”

In het vizier

Aanvankelijk probeerde de stad soms nog om samen met de eigenaar een oplossing te vinden, aldus Glaudot, maar omdat het inmiddels de spuigaten uitloopt, gaat de stad de bulkverhuurders nu actief opsporen en bestraffen. “We hebben een aantal gebouwen in het vizier.

Eerst stellen we de eigenaar in gebreke. Als hij na zes maanden nog niet gestopt is met de illegale verhuring, sturen we het pv naar het parket of naar de bestraffende ambtenaar, die een administratieve boete kan opleggen. Die boetes kunnen heel hoog oplopen.”

Eigenaren die niet ter plekke wonen, kunnen hun gastenkamer of appartement ook onmogelijk laten registeren, zoals de recente gewestelijke ordonnantie betreffende het toeristische logies voorschrijft.

Glaudot: “Om een registratie en vergunning aan te vragen, heb je een stedenbouwkundig attest van de gemeente nodig. Dat geven we niet aan een eigenaar die niet ter plaatse woont. Zo kunnen we de opmars van dit soort Airbnb’s ook blokkeren.”

In Elsene hanteert schepen van Stedenbouw Viviane Teitelbaum (MR) overigens exact dezelfde politiek. “We proberen dat soort Airbnb’s te sluiten. Ze leveren enorm veel overlastproblemen op.”
Ook het gewest is begonnen met de controle van de gasten-kamers.

Sinds eind 2016 opende de economische inspectie al 648 dossiers, zo bleek afgelopen week uit cijfers waarop La Capitale beslag kon leggen. In bijna alle gevallen bleek de registratieplicht niet te zijn nageleefd. De inspecteurs stuurden 266 waarschuwingen, stelden 106 pv’s op en gaven 38 administratieve boetes. Als gevolg van de controle haalden sommige verhuurders hun advertentie weg: 256 adresjes verdwenen van de website.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Economie , airbnb , gastenkamers , hotelsector

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni