Na zes dagen staken nemen de technici en werknemers van liftenbouwer Kone in Sint-Lambrechts-Woluwe opnieuw het werk op. Ze uitten protest tegen een nieuw systeem dat de technici op de baan geografisch kon lokaliseren.
Staking bij liftenbouwer Kone voorbij
Lees ook: Lift Marollen in nieuw kleedje
Aanleiding van de staking was een nieuw systeem van geolokalisatie, waarmee de hersteltechnici naar opdrachten gestuurd worden. De reorganisatie bracht een heleboel andere sociale problemen in het bedrijf aan de oppervlakte. De vakbonden stelden tijdens de onderhandelingen eisen rond vijf punten.
'Eerbaar voorstel'
Zo werden maatregelen geëist om de werkdruk te verminderen, een duidelijk kader voor de wachttijden, een financiële compensatie voor de invoering van de geolokalisatie, een herziening van de personeelsevaluatie, en de toelating om de bedrijfswagens ook buiten de werkuren te mogen gebruiken. Het werk werd afgelopen dinsdag eerst in Brussel neergelegd, en breidde zich vervolgens uit naar de andere regio's in ons land.
Volgens Wim Van Caelenberg (ACV-CSC Metea) heeft de directie na lang onderhandelen uiteindelijk een voorstel op tafel gelegd dat de beide vakbonden als 'eerbaar' beschouwen. "Het voorstel komt volgens ons tegemoet aan de syndicale eisen", aldus Van Caelenberg, die geen details wilde geven over het akkoord, en de primeur hierover wil voorbehouden voor het personeel.
Ontwerpakkoord verworpen
Om 9 uur dinsdagochtend werden de arbeiders op de hoogte gebracht van het ontwerpakkoord, maar ze stemden er niet mee in. Het personeel besliste om de staking die vorige dinsdag spontaan was uitgebroken in de vestiging in Brussel voort te zetten.
Dat het ontwerpakkoord verworpen werd, wijt Van Caelenberg vooral aan de afgesproken financiële compensatie voor het geolokalisatiesysteem dat door een aantal van de aanwezigen als onvoldoende werd bestempeld. "Hierbij werd verwezen naar de grote winsten die Kone maakt", aldus Van Caelenberg.
Op woensdagochtend begonnen de werknemers en technici van Kone opnieuw met werken, ondanks het akkoord dat verworpen werd. Dat bevestigt Jan Baetens van de christelijke vakbond ACV.
Lees meer over: Sint-Lambrechts-Woluwe , Economie , liftenbouwer Kone , staking
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.