Steeds minder Brusselaars krijgen een volwaardige werkloosheidsuitkering. Het aantal werkzoekenden met een uitkering daalde vorig jaar met 7,3 procent tegenover 2015.
Steeds minder werkloosheidsuitkeringen in Brussel
De werkloosheid in België daalt. In 2016 waren er 6,7 procent minder werklozen dan het jaar daarvoor. Dat blijkt uit het Jaarverslag van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA).
Ook in Brussel gaat het de goede richting uit. Steeds minder hoofdstedelingen krijgen een volwaardige werkloosheidsuitkering: 7,3 procent minder dan in 2015. Er zijn verschillende verklaringen voor die dalende werkloosheid in ons land.
Economisch, demografisch en politiek
De economie is een eerste factor. Die groeide vorig jaar met 1,2 procent. Door die lichte groei, worden er ook meer jobs gecreëerd. Daardoor kunnen er weer meer mensen aan de slag.
De beroepsbevolking, het deel van de bevolking dat in aanmerking komt voor werk, is een tweede deel van de verklaring. Die groep blijft dan wel stijgen, maar minder sterk dan voordien. Daardoor wordt de kloof tussen het aanbod aan jobs en de vraag naar werk niet groter.
Ook de politiek weegt uiteraard op deze cijfers. Die zorgde de voorbije jaren voor enkele hervormingen. De belangrijkste daarvan: het einde van het recht op inschakelingsuitkeringen. Wie nu niet of te weinig heeft gewerkt, krijgt geen uitkering meer.
Federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) is in de wolken met deze cijfers. "Dit is een goede zaak. We voeren een beleid om meer mensen aan het werk te krijgen. De cijfers tonen dat we resultaten boeken."
Lees meer over: Economie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.