Het sociaal tarief voor elektriciteit gaat deze maand met 22 procent omhoog. Dat is slecht nieuws voor veel mensen die nu al moeite hebben om hun energiefactuur te betalen. Maar ook voor de OCMW's, want die zullen vaker moeten bijspringen zonder dat ze daar voldoende middelen voor krijgen. Minister Ducarme maakt 3,7 miljoen euro vrij om de OCMW's bij te staan. Dat schrijft Het Nieuwsblad zaterdag.
Stroom 22 procent duurder voor wie nu al krap bij kas zit
Het sociaal tarief voor elektriciteit is een gunstiger tarief voor mensen die een leefloon hebben, een invaliditeitsuitkering krijgen of onder de inkomensgarantie voor ouderen vallen. De stijging van het tarief hangt volgens energieregulator CREG vast aan de algemene prijzen.
"Elke zes maanden wordt er een berekening gemaakt om te kijken wat het goedkoopste tarief is. Die is gebaseerd op de marktprijzen. Als die stijgen, dan stijgt het sociaal tarief ook", zegt Annemarie De Vreese van de CREG.
En aangezien de energieprijzen de laatste tijd heel hoog liggen, moet het sociaal tarief volgen. Bij de Vereniging voor Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) vrezen ze voor problemen bij de OCMW's. Denis Ducarme (MR), minister van Maatschappelijke Integratie, trekt daarom 3,7 miljoen euro extra uit.
Peeters en Marghem vragen uitleg
De ministers van Economie Kris Peeters (CD&V) en Energie Marie Christine Marghem (MR) ontbieden maandag de federale energieregulator CREG. Dat meldt de woordvoerster van Peeters zaterdag.
"Zij willen toelichting bij de recente stijging van het sociaal tarief voor de elektriciteitsprijzen. Daarnaast vragen zij ook voorstellen over hoe deze prijsstijging kan worden opgevangen", luidt het.
Lees meer over: Economie , elektriciteit
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.