Telenet kondigt aan dat het kabelbedrijf SFR Belux, vroeger bekend als Numéricable, gaat overnemen voor 400 miljoen euro. Daarmee wordt de Vlaamse kabelaar binnenkort de grootste in Brussel en rukt hij op tot in Wallonië en Luxemburg.
Telenet rukt via overname op in Brussel en Wallonië
Na de overname van mobiele operator BASE, die landelijk actief is, stond het in de sterren geschreven dat Telenet verdere stappen zou zetten in het zuiden van België. Dankzij de overname van SFR Belux krijgt Telenet er ruim 90.000 klanten bij in België, voornamelijk in Brussel maar ook in zeven gemeenten in Henegouwen. Ook de Vlaamse gemeentes Drogenbos en Wemmel zijn SFR-gebied en zo'n 15.000 SFR-klanten in het Groothertogdom Luxemburg vinden eveneens onderdak bij Telenet.
Telenet betaalt 400 miljoen euro zonder schulden en contanten voor de overname. Het is daarnaast van plan in de komende twee jaar 12 miljoen euro te investeren om het netwerk in Brussel te verbeteren en het bedrijf rekent op circa 4 miljoen euro aan eenmalige integratiekosten. Wat er met de 65 werknemers van SFR zal gebeuren, is nog niet duidelijk.
"We realiseren een belangrijke uitbreiding in Brussel, want we zullen actief worden in twee derde van de Brusselse gemeenten. Dat is strategisch heel belangrijk voor ons", zegt Ann Caluwaerts, Senior Vice President Corporate Affairs en Wholesale bij Telenet. Ze spreekt van "eerste stappen" in het zuiden van het land. "We blijven kijken naar opportuniteiten." Op grondgebied waar SFR of Telenet nog niet actief is, zwaait Tecteo (Voo) nog de plak.
Giganetwerk
Alles is wel nog onder voorwaarde van goedkeuring door de mededingingsautoriteiten, maar Telenet lijkt geen problemen te verwachten. "We zullen de deal aanmelden bij de Belgische mededingingsautoriteit en niet bij de Europese, zoals bij Base het geval was. We verwachten dat de goedkeuring enkele maanden tijd in beslag zal nemen", zegt Caluwaerts.
Pas als die goedkeuring er is, zal Telenet de investeringen in het SFR-netwerk op gang trekken. "We willen onze investeringen in het kader van 'de Grote Netwerf' doortrekken naar Brussel en ook daar een giganetwerk maken", legt Caluwaerts uit. "Dat is belangrijk voor onze strategie van convergentie, waarbij we mobiel en vast internet, telefonie, televisie en entertainment samen aanbieden. Daarvoor is een kwalitatief sterk netwerk nodig."
"Dit is een rechttoe-rechtaanovername", besluit Caluwaerts. Telenet rekent tegen 2021 op 16 miljoen euro aan synergieën, door het convergente aanbod in de hoofdstad, maar ook dankzij groei in het bedrijvensegment.
Lees meer over: Economie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.