Telewerken op de laptop tijdens de lockdown van de coronacrisis

Telewerk toch niet verplicht in Brussel, wel de norm

HUB
27/10/2020

Even leek het er afgelopen weekend op dat het Brussels gewest het telewerken verplicht wou maken. Een vergissing bij de presentatie van de maatregelen, zo blijkt. Telewerk is wel de norm, net zoals in de rest van het land. En die norm zal strenger gecontroleerd worden.

Op de persconferentie over de verstrenging van de coronamaatregelen in het Brussels gewest had minister-president Rudi Vervoort (PS) het zaterdag over telewerk dat verplicht zou worden. Na afloop vroeg ondernemersorganisatie Beci meteen om verduidelijking. “Bleek dat de Brusselse regering toch niet verder wilde gaan dan de federale maatregel, namelijk dat telewerk de norm moet zijn,” zegt Olivier Willocx, ceo van Beci.

Vervoorts woordvoerster bevestigt: “Inderhaast is er zaterdag een ongelukkig foutje geslopen in de communicatie. Telewerk wordt niet verplicht, we nemen de tekst van het federale overlegcomité integraal over. Telewerken wordt dus de regel voor functies die zich ertoe lenen, met respect voor de continuïteit van de bedrijfsvoering, activiteiten en dienstverlening.”

Willocx heeft de indruk dat de Brusselse bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen en waar mogelijk telewerk organiseren. “Ze willen vooral niet het risico lopen dat iemand die komt werken ziek wordt en dat dan alle medewerkers in quarantaine moeten,” zegt hij.

Strengere controles

Desalniettemin vraagt het Brussels gewest in het nieuwe besluit aan de federale regering om de controles op de telewerkregel op te voeren.

Wie die controles zal uitvoeren? Niet de politie, laat de woordvoerster van de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) weten. “Dit is geen taak van de politie,” zegt ze, “momenteel is er ook geen politiecontrole op de verplaatsingen van de burger, zoals tijdens de lockdown in de lente, toen niet-essentiële verplaatsingen verboden waren. Werkgevers reikten in die weken attesten uit aan werknemers die niet van huis uit konden werken.”

“De vaststellingen van de inspecteurs kunnen leiden tot boetes, zowel administratieve als strafrechtelijke. Die laatste kunnen oplopen tot 4.000 euro.”

Woordvoerder minister Dermagne

Van attesten voor werknemers die naar kantoor gaan, is deze keer geen sprake. Het zijn de werkgevers die controle krijgen en dat zal gebeuren door de sociale inspecteurs, zoals de inspecteurs die toezicht houden op het welzijn op het werk. Sinds juli controleren zij ook al of de anderhalvemeterregel en de andere corona-preventiemaatregelen op de werkvloer worden nageleefd. “Zij moeten nu ook nagaan of de telewerknorm gehanteerd wordt,” legt de woordvoerder van Pierre-Yves Dermagne, kersvers minister van Economie en Werk (PS), uit. “De vaststellingen van deze inspecteurs kunnen leiden tot boetes, zowel administratieve als strafrechtelijke. Die laatste kunnen oplopen tot 4.000 euro.”

Hij erkent wel dat telewerk momenteel heel moeilijk te controleren valt. “Indien een inspecteur veel volk op de werkvloer aantreft, zal de werkgever daar ongetwijfeld een uitleg voor hebben. Want wat is ‘een functie die zich ertoe leent’? Daarom heeft de minister aan enkele werkgeversorganisaties gevraagd om een gids van goede praktijken op te stellen, met daarin, per job, wat van huis uit kan gebeuren en wat niet.”

Voorts zal de Economic Risk Management Group, die de economische impact van de coronamaatregelen opvolgt, het telewerk – en het effect op de drukte in het openbaar vervoer – de komende weken monitoren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni