De manifestatie van de vakbonden naar het hoofdkwartier van het VBO, van het Muntplein naar het centraal station in Brussel, is woensdag luidruchtig verlopen. Manifestanten gooiden rookbommen en bommetjes en er was geroep en gefluit. Er werden ook eieren en rollen toiletpapier naar de gevel van de werkgeversorganisatie gegooid. Uiteindelijk sneuvelde een ruit van het gebouw.
Tienduizend vakbondsmilitanten op de been, VBO-gebouw krijgt volle laag
Thierry Bodson, het hoofd van de socialistische vakbond, had voor aanvang van de mars nochtans opgeroepen om geen schade aan te richten. Onze strijd is legitiem, we hebben de steun van de bevolking, vergal het niet, klonk zijn boodschap.
Aan de optocht namen duizenden vakbondsmilitanten en sympathisanten deel. De vakbonden spreken zelf van zo'n 10.000 deelnemers. Achteraf bevestigde politiezone Brussel Hoofdstad Elsene dat aantal.
Er waren delegaties van het onderwijs, gepensioneerden, maar ook delegaties uit de bouw, metaalsector, horeca of de huishoudhulpen. Ook militanten bij bedrijven zoals Lidl, Colruyt of Picanol tekenden present. De vereniging "Hart boven hard" en vlaggen van PTB-PVDA waren zichtbaar aanwezig. Slogans als "Koopkracht gepluimd", "Bevries de prijzen, niet de mensen" of "Tout augmente sauf nos salaires" maakten duidelijk dat de betogers protesteren voor meer koopkracht.
Recordinflatie
Aanleiding voor de actie woensdag is de recordinflatie, aangedreven door de dure energieprijzen. De vakbonden vragen aan de regering om energie betaalbaar te maken, bijvoorbeeld door meer overheidscontrole of door de superwinsten van energiebedrijven te belasten en te herverdelen. "Een extra trui aantrekken of de verwarming enkele graden lager zetten zal niet volstaan. Veel gezinnen hebben gewoon geen besparingsopties meer en staan met de rug tegen de muur," klinkt het.
De federale regering kondigde vorige week, naast de verlenging van het sociaal tarief, maatregelen aan om de factuur voor de middenklasse met enkele honderden euro's te verlichten. Maar voor het ABVV "moeten er maatregelen komen in verhouding tot de ernst van de situatie. Onder koopkracht verstaan we de mogelijkheid om waardig te leven, en niet enkel te overleven."
Een andere strijdpunt voor de bonden is het afschaffen van de loonnormwet. Die bepaalt dat de lonen niet veel meer mogen stijgen dan de index, terwijl sommige ondernemingen toch grote winsten maken en hun personeel dus mee kunnen laten profiteren. De bonden willen vrijheid om te onderhandelen, zeker nu de koopkracht onder druk staat.
Bij de werkgevers is er veel onbegrip voor de actie van woensdag. Werkgeversorganisatie Voka wijst erop dat de koopkracht in België wel degelijk beschermd is door de automatische loonindexering. "Hiermee komt de factuur voor het grootste deel terecht bij de ondernemingen. Zij betalen de inflatie door de stijgende lonen, terwijl ze zelf niet alle kosten kunnen doorrekenen. Wie nu actie voert voor meer loonsverhogingen, is van een andere planeet afkomstig," zegt Voka-topman Hans Maertens. Hij schat de factuur voor de bedrijven tot 2024 op 31 miljard euro, waardoor Belgische exportbedrijven zich uit de markt prijzen. Voka wil daarom een debat over de automatische loonindexering.
Op 9 november hebben de vakbonden nog een algemene staking gepland.
Lees meer over: Brussel-Stad , Economie , VAKBONDSACTIE VOOR KOOPKRACHT , gemeenschappelijk vakbondsfront , ACLVB , ABVV , ACV , nationale stakingsdag