Touroperator TUI verlengt de geldigheidsduur van zijn coronavouchers met één jaar. Als de tegoedbonnen voor geannuleerde pakketreizen, die werden uitgereikt tussen 20 maart en 19 juni 2020, na een jaar nog niet tot een nieuwe boeking hebben geleid, kan de reiziger een terugbetaling aanvragen. Maar met de verlenging geeft TUI zijn reizigers dus een jaar meer tijd om te beslissen. Ook Brussels Airlines maakt herboekingen makkelijk en flexibel, in de hoop het zomerseizoen te redden.
TUI en Brussels Airlines zetten in op flexibele herboekingen
"We zullen het ministerieel besluit niet omzeilen door de vraag tot terugbetaling niet te beantwoorden. De verlenging van de coronavoucher is een extra dienst", zegt Piet Demeyere, woordvoerder van touroperator TUI. "Mensen willen met vakantie, maar wachten tot reizen minder onzeker wordt."
In het ministerieel besluit van 19 maart 2020 schortte Nathalie Muylle, toenmalig minister van Economie, de verplichte terugbetaling van geannuleerde pakketreizen op. Het werd mogelijk om de reiziger een tegoedbon te geven ter waarde van het bedrag van de geannuleerde pakketreis. Het uitdelen van de zogenaamde coronavouchers was een maatregel die gold van 20 maart tot 19 juni 2020. In die periode werden 210.757 coronavouchers ter waarde van 356 miljoen euro uitgeschreven.
De coronavouchers zijn minstens één jaar geldig. Als de reiziger de coronavoucher niet binnen één jaar omzet in een boeking, kan de reiziger een terugbetaling van de tegoedbon vragen: de reisorganisator heeft dan zes maanden de tijd om de reiziger terug te betalen.
'Slechtere cashpositie'
"De cashpositie van de reissector is er sinds maart vorig jaar niet beter op geworden, maar slechter. Die zes maanden zullen door verschillende spelers aangegrepen worden om niet onmiddellijk tot betaling over te gaan", zegt Demeyere.
Dat het voor TUI moeilijk wordt om die coronavouchers terug te betalen, wil Demeyere niet gezegd hebben. "Om nu te zeggen dat we grote problemen zien: neen, we gaan ervan uit dat de cashpositie verbetert naar de zomer toe." Hij vermoedt dat reizigers gretig gebruik zullen maken van de verlenging van hun coronavoucher. "Zes maanden wachten op de terugbetaling is lang. Als men toch van plan is deze zomer nog te reizen, is het een stuk makkelijker om de voucher nog even bij te houden."
Brussels Airlines
Ook Brussels Airlines zet in op flexibiliteit. "Veel mensen hebben hun reis uitgesteld en blijven hun reis uitstellen. Wij hebben dat heel flexibel gemaakt", zegt Kim Daenen, woordvoerder van Brussels Airlines. Wie voor 31 augustus vorig jaar een vlucht boekte, kan die eenmaal herboeken tot 31 mei 2021. Wie na 31 augustus 2020 een vlucht boekte, kan die oneindig herboeken tot 31 mei 2021 en erna nog één keer.
Brussels Airlines hoopt dus dat de zomer niet in het water valt. "We verwachten dat tegen 31 mei de reisrestricties opgeheven zullen zijn, dat klanten weten waarheen ze kunnen reizen. Daarom is het des te belangrijker dat we perspectief krijgen van de overheid", aldus Daenen. Maar die datum staat niet in steen gebeiteld. "Naarmate de crisis langer duurt, kan die maatregel verlengd worden."
Lees meer over: Brussel , Economie , Brussels Airlines