Uitwisseling van ideeën centraal op MMM
Niet toevallig vindt de Micro Markt/Marché Midi (MMM) elke zondag op de Stalingradlaan plaats: zo kunnen de organisatoren de duizenden bezoekers van de Zuidmarkt aantrekken. Het initiatief van City Mine(d), De Overmolen en de Beursschouwburg wil een creatieve uitwisseling van producten, ideeën en diensten promoten. Het wordt een plaats om op alle mogelijke manieren het creatief en economisch potentieel in de stad in de verf te zetten.
"De Overmolen en de Beursschouwburg werken samen rond ondernemerschap van nieuwkomers binnen het project Rainbow Economy," legt Sofie Van Bruystegem van City Mine(d) uit. "De Overmolen speelt daarbij al langer met het idee om binnen het traject micro-ondernemerschap een markt te creëren als oefenzone voor deze nieuwkomers. Zij hebben een sociaal-economische visie op de markt, terwijl de Beursschouwburg al een tijdje piekert over een alternatieve festivalmarkt die rond het economische potentieel van kunstenaars werkt, zoals op Klinkende Munt. Wij van City Mine(d) zijn dan weer geïnteresseerd in het experimentele aspect van MMM. We zijn nu al een tijdje bezig rond economische paradoxen in de stad en hoe we erop kunnen inspelen. MMM is een versmelting van die drie invalshoeken geworden: het is én een verkoopsplek, én een oefenterrein voor nieuwkomers, én een plek van ontmoeting waar ideeën uitgewisseld kunnen worden en allerlei soorten ruilverhoudingen tot stand komen."
Volgens de organisatoren van de markt loopt Brussel op economisch vlak behoorlijk mank. Brussel is de derde rijkste regio van Europa, en toch leeft één mens op de vier in een huishouden zonder betaald werk. In deze stad wordt er veel geld gegenereerd, maar twee derde daarvan wordt buiten Brussel besteed.
Paraplu
MMM wil een open plaats zijn voor ontmoeting, experiment, uitwisseling en debat rond de scheefstand in de Brusselse economie. De markt biedt plaats aan al 'gevestigde' marktkramers die aan de criteria voldoen, aan creatievelingen die niet het juiste statuut hebben maar via een paraplustructuur toch op de markt kunnen staan, en aan nieuwkomers die in een micro-ondernemerschapstraject zitten. "Er is in Brussel veel creativiteit, maar er is niet altijd plaats om die aan de man te brengen," zegt Van Bruystegem. "Een van de moeilijkheden is dat je om op een markt te mogen staan, een zelfstandigenstatuut moet hebben - minstens in bijberoep - en een leurderskaart. Voor veel artiesten kan dat niet omdat ze uitkeringen krijgen. En nieuwkomers vallen helemaal uit de boot. Om ze te helpen hebben we een paraplustructuur opgezet waardoor wij als organisator een leurderskaart hebben die de marktkramers op onze markt mogen gebruiken. Zo heffen we de administratieve beperkingen op en kunnen creatieve mensen hun producten toch aan de man brengen."
Eigen look
Om ook visueel het verschil te maken met andere markten, heeft een architect nieuwe marktkramen ontworpen. Heel sober, maar ook heel eigen. Het is een stalen constructie met een kleurrijk zeil gemaakt uit restjes stof. De kramen zijn trapeziumvormig waardoor ze een slang vormen, een golvende galerie waarbij de kramers naast elkaar staan. "We beginnen met tien kramen, klein dus. Maar daarna kunnen we groeien. Belangrijk is dat alle kramen echt goed zijn. Al wat op de markt verhandeld zal worden, is met de hand gemaakt. Het zijn allemaal eigen creaties," zegt Van Bruystegem. "Vijf kramen verkopen producten, drie voeding, één kraam informeert over ruilnetwerken en één kraam wordt gebruikt voor artistieke interventies van theatercollectieven. Maar al die dingen zullen nog evolueren. Nieuwe marktkramers, kunstenaars en nieuwkomers mogen er ook zeker bij."
Een keer per maand komt de Foire aux Savoir-Faire een doe-het-zelfatelier geven. Verschillende bestaande ruilnetwerken worden er voorgesteld, zoals SEL (Système d'Économie Locale) en het Réseau de Recherche du Savoir. Voorts zullen Kokliko Theater, het theatercollectief Consomm'Action en vele andere wekelijks of maandelijks op de markt aanwezig zijn. De markt wil een andere manier van consumeren promoten zonder al te veel met de vinger te wijzen.
De eerste editie van de markt wordt binnenkort feestelijk geopend door onder andere het theatercollectief Fou de Coudre, een live zeefdrukatelier op papier en stof door Woutwalt en de majorettes van Les Vedettes. De openingsdatum - misschien 23 september - is nog onder voorbehoud door strubbelingen bij de Stad Brussel.
:: Micro Markt/Marché Midi, binnenkort elke zondag van 10 tot 15 uur tussen de Zuidmarkt en de Stalingradlaan. Meer info op de website van City Mined
Lees meer over: Economie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.