Bernard Walravens, de nieuwe voorzitter van Unizo Brussel, wil dat jonge werkzoekenden in de hoofdstad een kans krijgen in de Brusselse bedrijven. Hij gaat daarover praten met de jongeren en met de ondernemers. Persoonlijk contact en overleg tussen ondernemers, burgers en overheid. Dat vindt Walravens belangrijk tijdens zijn voorzitterschap.

Bernard Walravens, 47, is de nieuwe voorzitter van de Brusselse tak van ondernemersorganisatie Unizo. Hij volgt Georges De Smul op. Walravens staat aan het hoofd van de gelijknamige vleesgroothandel in Jette. Een familiebedrijf met ruim veertig werknemers en een zakencijfer van 11 miljoen euro. Ondernemen in de stad vergt een bepaalde ingesteldheid.

"Je moet niet alleen rekening houden met je klanten en personeel", zegt Anton Van Assche, adviseur bij Unizo Brussel. "Ook buurtbewoners en bezoekers van de stad moet je tevreden proberen te houden."

Overleg
Met alle partijen praten, dat heeft Walravens geleerd tijdens zijn ondernemerscarrière. Zijn eigen bedrijf ligt in de Uyttenhovestraat in Jette, aan de rand van een woonwijk. Dus moet hij schipperen tussen zijn eigen belang en dat van de bewoners. Walravens wil ondernemers persoonlijk betrekken bij Unizo.

"In plaats van een mail te sturen, kun je ondernemers beter zelf opzoeken", zegt Walravens. "Ik wil naar hun problemen gaan luisteren en daarna een oplossing voor hen zoeken, via de structuren van Unizo."

Maatschappij
Ondernemers hebben een maatschappelijke verantwoordelijkheid. De vele jonge, ongeschoolde werkzoekenden in Brussel moeten in de bedrijven een kans krijgen.

"Ik wil die jongeren leren kennen", zegt Walravens. "En ik ga werkgevers sensibiliseren. Ze moeten werkzoekende jongeren een kans geven op een baan via een stage. Ondernemers moeten mee investeren in hun parcours. Ze gewoon loslaten in je bedrijf heeft geen enkele zin. Je moet tijd durven te investeren in hun opleiding."

Vele dossiers
Als nieuwe Brusselse Unizo-voorzitter krijgt Walravens heel wat op zijn bord. De geplande shoppingcentra in en rond Brussel betekenen zware concurrentie voor de lokale ondernemers. En dan zijn er nog de noodlijdende handelaren in de binnenstad. Sommigen zagen hun zakencijfer fors dalen na de invoering van de voetgangerszone.

"Die voetgangerszone is er snel doorgeduwd, zonder veel overleg", zegt Walravens. "Door de gebrekkige toegang tot de voetgangerszone lijden handelaren een ontzettend omzetverlies. Die is te wijten aan de gebrekkige mobiliteit. Zo een voetgangerszone is aangenaam, Unizo is er voorstander van. Maar je moet wel de mobiliteit ernaartoe beter organiseren."

Walravens pleit voor beter overleg tussen de overheid, ondernemers en burgers.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni