De Raad van State heeft vanmorgen de milieuvergunning van Uplace (opnieuw) geschorst. Het arrest gaat daarmee in tegen het advies van de auditeur van diezelfde Raad van State. Voorzitter van Uplace Bart Verhaeghe zegt ‘geschokt’ te zijn door de uitspraak.
Uplace: 'Schorsing milieuvergunning is onbegrijpelijk’
Lees ook: Uplace vangt bot bij Raad van State
Uplace en milieuvergunningen, het is allesbehalve een goed huwelijk. In 2011 vroeg de onderneming van voorzitter Bart Verhaeghe voor de eerste keer een milieuvergunning aan. De provincie Vlaams-Brabant weigerde dat verzoek, waarop Uplace in beroep ging bij Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V).
De minister ging in op de eis van Verhaeghe en co. en kende de onderneming prompt een nieuwe vergunning toe. De Raad van State oordeelde in 2015 echter dat de regering niet onpartijdig had gehandeld en trok de vergunning daarom weer in. Na een jaar nieuwe positieve adviezen verzamelen, slaagde Uplace er op 23 juni vorig jaar alsnog in een nieuwe milieuvergunning af te dwingen voor een periode van maar liefst 20 jaar.
Raad van State ligt opnieuw dwars
De trein leek nu definitief vertrokken, maar dat was buiten de Raad van State gerekend. De zevende kamer van de Raad van State schorste donderdag voor een tweede keer de milieuvergunning van Uplace.
De Raad van State wijst er in zijn arrest onder meer op dat 'het niet onredelijk is te veronderstellen dat sinds de opmaak van het milieueffectrapport in 2010 zich ontwikkelingen hebben voorgedaan die een negatieve invloed kunnen hebben op de beoordeling van de mobiliteitseffecten en de daaraan verbonden impact op de luchtkwaliteit'.
Omdat de effectieve realisatie van het project vanaf 2017 'onherroepelijke schadelijke gevolgen' dreigt te veroorzaken, meent de Raad van State dat het aangewezen is om de milieuvergunning te schorsen in afwachting van een uitspraak ten gronde, zo staat te lezen op de website van de instantie.
Verhaeghe reageert 'geschokt'
Voorzitter Bart Verhaeghe weet niet meer van welk hout pijlen maken. “Het is niet te bevatten dat de zevende kamer in het identieke geval van Docks wél zijn vaststaande rechtspraak volgt, en voor Uplace alweer afwijkt.”
“In een uitzonderlijk zwak gemotiveerd arrest negeert de zevende kamer het advies van de eigen auditeur, de rechtspraak uit het Docks-arrest en legt ze vooral het unaniem positieve advies van de hoogste Vlaamse milieuadministratie (GMVC) naast zich neer. Als ondernemer ben ik geschokt te moeten vaststellen dat dit kan in een rechtsstaat.”
Uplace analyseert nu verder het arrest en zal overleg plegen met de Vlaamse Regering. De zonering, de handelsvestigings- en de bouwvergunning blijven uiteraard van kracht, zodat er samen met de Vlaamse Regering aan een oplossing voor de schorsing van de milieuvergunning kan worden gewerkt.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.