Videotheken in vrije val: 'Veranderen of sluiten'

GDC, KH
© brusselnieuws.be
14/02/2013
De voorbije drie jaar sloten liefst 60 videotheken de deuren in het gewest. In tijden van downloads en uitgesteld tv-kijken krijgen videotheken het steeds moeilijker. “Wie enkel nog verhuurt, valt af.”

Espace Video heeft een goed zichtbare stek op de hoek van de Volderslaan en de Vanderschrickstraat in Sint-Gillis. Maar wie er deze dagen binnenstapt om een filmpje mee te pikken, wordt vooral geconfronteerd met halflege rekken. De films die er wel nog staan, zijn te koop, vaak voor een spotprijs. Eens de voorraad verkocht is, gaat de winkel onherroepelijk dicht.

"Niet genoeg klanten meer, mensen downloaden en wat weet ik nog allemaal", zucht de uitbaatster. "De videotheken sterven een voor een uit. Vorig jaar ging die op de Vorstsesteenweg vlakbij ook al dicht."

Cijfers van handelsinformatiekantoor Graydon bevestigen dat. Sinds 2010 gingen er al 60 zaken failliet of werden stopgezet. Op dit moment zijn er nog slechts 64 videotheken actief in Brussel. Er gingen ook wel wat nieuwe zaken open, maar dat aantal ligt veel lager.

Games en chips
"In Vlaanderen hebben we de laatste jaren ook een dalende trend gezien", zegt Rudi De Kezel, voorzitter van sectorfederatie VHB. De oorzaak: downloads en het uitgebreide filmaanbod van Belgacom en Telenet, maar ook een teveel aan videotheken in de eerste jaren van het nieuwe millennium. "Een videotheek per 20.000 inwoners, dat vinden wij rendabel. Meer wordt moeilijk. "

Er zijn de laatste jaren dan ook heel wat videotheken dichtgegaan, maar nu ziet De Kezel een stagnering. "Wie enkel verhuurde, is afgevallen. De overgebleven videotheken hebben zich aangepast en gaan voor total entertainment. Ze verkopen ook films en games, en vaak ook eten en drinken. In Vlaanderen haalt een videotheek nog voor 55 procent inkomsten uit verhuur. Dat hoeft niet erg te zijn: ook bioscopen verdienen evenveel aan etenswaren als aan films."

Niche
Maar dat ziet Juan Barbolla, uitbater van de vermaarde Video Express in Sint-Gillis, niet zitten. In zijn zaak geen popcorn, Ben & Jerry's of games, maar een uitgebreid aanbod van de betere film uit de hele wereld. Voor Tarkovski, Fatih Akin of Kurosawa moet u hier zijn.

"Als ik eten wil verkopen, kan ik beter een kruidenierszaak openen. De zaken die failliet zijn gegaan, verkochten ook allemaal chips", zegt hij. "Ik geloof dat je meerwaarde moet bieden om te overleven. Ik specialiseer me dan ook in films die op het internet of bij Belgacom moeilijker te vinden zijn. In die niche hoop ik nog zo lang mogelijk te kunnen verderdoen. Maar ik maak me geen illusies. Over een paar jaar moeten we allemaal dicht."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis , Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni