Vijf vierkante kilometer landbouwgrond verdwenen op tien jaar

© brusselnieuws.be
01/06/2010
Het voorbije decennium verdwenen vijf vierkante kilometer landbouwgrond in het gewest. Vorig jaar telde Brussel nog 261 hectare, amper een derde van het areaal uit 1999. Dat blijkt uit cijfers van de FOD Economie. "Overal wordt gebouwd", weet Brussels bekendste boer Theo Hoogstyns.

Wat cijfers vooraf: Brussel telde in 1999 welgeteld 728 hectare landbouwgrond. Dat mag dan een peuleschil zijn ten opzichte van de 600.000 hectare die Vlaanderen telt, het is wel drie keer zoveel dan de 261 hectare van 2009. Dat blijkt uit cijfers die brusselnieuws.be opvroeg.

Ook het aantal landbouwdieren in het gewest slonk het voorbije decennium. Van de 479 runderen uit 1999 restten er vorig jaar nog 218. Dat cijfer zou in 2010 nog moeten zakken. Brussels bekendste boer en grootste runderhouder Theo Hoogstyns (72) - van de koeien op de heuvel langs de Keizer Karellaan, jawel - bouwt zijn runderstapel immers drastisch af. "We zijn nog maar net van 200 naar 60 dieren gegaan", vertelt Hoogstyns.

Nog meer dierencijfers: de Brusselse schapenpopulatie werd het voorbije decennium gedecimeerd (van 312 in 1999 naar 35 vandaag). Het aantal varkens bleef stabiel op … twee exemplaren, vertellen de officiële statistieken nog.

Dat het Brusselse landbouwareaal krimpt heeft alles te maken met de verstedelijking van het gewest. "In tegenstelling tot de andere gewesten wordt landbouwgrond in het Brussels gewest meer als een restgebied beschouwd dat logischerwijze zal moeten wijken voor de stad", weet Nele Lauwers landbouwconsulente B-H-V voor de Boerenbond.

"In Anderlecht is met de uitbreiding van het Erasmusziekenhuis recent nog 10 hectare verdwenen", vertelt Lauwers.

Ook Hoogstyns, die vooral actief is in Sint-Agatha-Berchem, voelt de druk van de stad aan de lijve. "Vorig jaar nog hebben we 2 hectare afgestaan voor de bouw van sociale woningen." Hoogstyns beschikt vandaag nog over 20 hectare.

De 12 hectare die de boer langs de Keizer Karellaan gebruikt, is trouwens niet bedreigd. Het perceel is immers geklasseerd. "Toen ik onlangs om een nieuwe vergunning ging en zei dat het maar voor een jaar of twee was, kreeg ik te horen dat ik niet mocht ophouden, aangezien mijn weiland beschermd is."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni