Een 500-tal manifestanten van de vakbonden ACV, ABVV en ACLVB heeft vrijdagvoormiddag actiegevoerd aan de hoofdzetel van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) in Brussel. Ook op verschillende andere plaatsen in het land vonden vrijdag protestacties plaats. De bonden willen hogere lonen, nu de prijzen voor onder andere energie en voeding blijven toenemen.
Vijfhonderdtal vakbondsmensen voert actie aan hoofdzetel VBO
De loonnormwet van 1996 moet het daarbij ontgelden. De wet zet een rem op de stijging van de lonen om de concurrentiepositie van Belgische bedrijven te beschermen tegenover de buurlanden, maar de bonden willen de huidige wet hervormd zien. Volgens Chris Vanmol, verbondssecretaris ACV Brussel-Halle-Vilvoorde, gaat het om een "slechte wet", die met een aantal zaken geen rekening houdt.
"Wij willen ons ongenoegen laten blijken, want op zo'n manier kan je geen loononderhandelingen voeren. Als je met een foute barometer naar het weer kijkt, moet je nadien niet verbaasd zijn als je in een storm terechtkomt."
"Het is onze bedoeling om een hervorming van deze wet te verkrijgen", zegt ook Michaël Dufrane, Brussels gewestsecretaris van ACLVB. "Het IPA (het interprofessioneel akkoord dat de loonnorm voor de privésector vastlegt) 2020-2021 zorgt ervoor dat de lonen met slechts 0,4 procent mogen stijgen. We begrijpen dat tijdens de coronacrisis bepaalde sectoren in grote moeilijkheden zaten, maar dat geldt zeker niet voor allemaal. Vandaag zien we bedrijven en sectoren die grote winsten boeken, maar waarbij er niets tegenover de inspanningen van de werknemers staat. Dat is een onrecht."
Werkgevers
De vakbonden richten hun vraag tot de regering, maar ook tot de werkgevers. "Het is belangrijk dat ook die laatsten horen met welke problemen hun werknemers vandaag te kampen hebben", aldus Dufrane. "Het zijn de werknemers die met hun arbeid voor de grote winsten zorgen. Dan zouden die winsten toch eerlijker verdeeld mogen worden", zegt Vanmol.
"Er zijn heel wat bedrijven die geen financiële problemen hebben en waar de toplui hun lonen goed zagen stijgen en er dividenden uitgekeerd werden", zegt Grégory Dascotte van de socialistische vakbond (MWB-FGTB). "We hebben te maken met een uitzonderlijke situatie wat de koopkracht betreft, en hebben uitzonderlijke maatregelen nodig. De automatische indexering volstaat niet, het is geen verhoging van de koopkracht."
Misplaatst
De vakbonden benadrukken dat de actie van vrijdag ook bedoeld is als aankondiging van de grote betoging die gepland is op 20 juni. Het VBO laat vrijdag in een reactie op het vakbondsprotest weten de actie "in de huidige economische context volledig onverantwoord en misplaatst" te vinden.
"Als de vakbonden een einde willen maken aan de loonnorm en volledig vrije loononderhandelingen wensen, dan is dat geen enkel probleem voor ons. Het is dus ofwel de loonnormwet én de indexering, ofwel geen loonnormwet maar dan ook geen automatische indexering", klinkt het aan werkgeverskant.
"We moeten goed beseffen dat België nog zo goed als het enige land is dat nog een systeem van veralgemeende automatische loonindexering kent in de privésector. Dat maakt onze kleine op export gerichte economie ontzettend kwetsbaar in vergelijking met onze buurlanden en onze belangrijkste handelspartners. Jammer dat de vakbonden hun geschiedenis niet kennen en voor de zoveelste keer bij een belangrijke economische schok kiezen voor de korte termijn: extra loon bovenop de loonindexering, ten nadele van de werkgelegenheid op de lange termijn", aldus het VBO.
Lees meer over: Brussel , Economie , betoging vakbonden , VBO