'Vlaams-Brussels werkplan werkt'
Groot feest afgelopen dinsdag in het voormalige gebouw van Nestlé aan de Birminghamstraat. Het pand, dat mooi opgeknapt werd, is omgedoopt tot Jobhuis.
Naast het Anderlechtse bijhuis van Actiris (de vroegere BGDA) en de Werkwinkel-Zuid zijn er ook de Mission Locale, het Plaatselijk Werkgelegenheidsagentschap, het Loket voor de Middenstand en de Wijkregie ondergebracht. Zowat alle instanties dus die zich met 'werk' in de gemeente bezighouden.
Door alles op één plaats samen te brengen, hopen Brussel, Vlaanderen en de gemeente Anderlecht dat het makkelijker wordt om de talrijke werklozen aan een baan te helpen. Maar zien de werklozen door alle bomen het bos nog wel? "Achter de schermen is het misschien ingewikkeld, maar voor de werkzoekenden wordt er één loket ingericht," zegt Vandenbroucke.
Met de oprichting van de Werkwinkel-Zuid, de derde Werkwinkel al in Brussel, is de eerste stap in de Vlaams-Brusselse samenwerking afgerond. Vlaanderen en Brussel sloten in 2006, na lang gepalaver, een samenwerkingsakkoord, vooral bedoeld om de arbeidsmobiliteit tussen de gewesten te bevorderen. De Vlaamse Rand schreeuwt om arbeidskrachten, terwijl de werkloosheid in Brussel nog altijd hoog is. In het akkoord spraken beide gewesten af dat er drie Vlaamse Werkwinkels in Brussel zouden komen. Ook werd overeengekomen dat de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB) en Actiris knelpunt- en andere vacatures zouden uitwisselen. Dat gebeurt inmiddels. In 2007 zond de VDAB 65.287 werkaanbiedingen door naar Actiris, Actiris maakte er een kleine vijfduizend over aan de VDAB.
Vorige zomer maakten Vandenbroucke en Cerexhe nog een bijkomende afspraak. De VDAB zou in twaalf maanden duizend vacatures, toegespitst op Brusselse werkzoekenden, doorspelen aan Actiris. De Brusselse arbeidsbemiddelaar zou zesduizend Brusselse werkzoekenden selecteren, zes per vacature dus. Ook deze afspraak werkt, vinden beide ministers.
Hoewel het op dit moment nog niet duidelijk is hoeveel Brusselaars effectief werk hebben dankzij deze uitwisseling, is Vandenbroucke van plan om de regeling op de een of andere manier te verlengen. Hij is vooral tevreden dat alle gemaakte afspraken ook in de praktijk worden gebracht. VDAB-directeur Fons Leroy drukte het zo uit: "De overheden werken nu samen. Vijf jaar geleden zou dit ondenkbaar geweest zijn. Er is een mentale omslag gebeurd."
Lees meer over: Anderlecht , Economie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.