Hoogopgeleide burgers van buiten de Europese Unie kunnen binnenkort een arbeidskaart voor een periode tot drie jaar krijgen. Werknemers die vier jaar onafgebroken voor één werkgever hebben gewerkt, krijgen een vergunning voor onbepaalde duur. Dat heeft de Vlaamse regering op voorstel van minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) beslist, zo schrijft De Tijd woensdag.
Vlaanderen wil meer hoogopgeleide buitenlanders lokken
Vlaamse bedrijven moeten nu nog elk jaar een administratieve procedure doorlopen om hun buitenlandse werknemers een arbeidskaart te bezorgen. Door de drempels weg te werken, wil Muyters meer buitenlands talent naar Vlaanderen halen. Dat moet bijdragen tot de groei van Vlaanderen als kenniseconomie en tegelijk de knelpuntenberoepen invullen.
Middengeschoolden kunnen hier komen werken als hun beroep voorkomt op een dynamische knelpuntberoepenlijst. In uitzonderlijke gevallen zijn ook niet-EU-burgers die geen knelpuntberoep uitvoeren, welkom in Vlaanderen. De werkgever moet voor hen een "bijzondere economische reden" opgeven, waarna de VDAB een onderzoek uitvoert.
Verbod om eigen werknemers te vervangen
Om te vermijden dat buitenlandse arbeidsmigranten "onze eigen talenten van onze arbeidsmarkt verdringen", voert Muyters een verbod in om eigen werknemers te vervangen. Bedrijven moeten buitenlandse werknemers ook een marktconform loon bieden.
Het voorstel van Muyters gaat nu voor advies naar de Raad van State. De regels moeten op 1 januari 2019 in werking treden.
Lees meer over: Economie , diploma , buitenlander
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.