VUB in zee met privé voor (sport)hotel op campus
De VUB deed al eerder zaken met de nv Intersportif uit het Limburgse Lummen, met name voor de bouw van de Sportopolis-fitnesscentra in Elsene en Jette. Die werden door Intersportif inmiddels doorverkocht aan de Nederlandse groep Health City. Nu zal Intersportif een futuristisch ogend, bijna zwevend sporthotel neerzetten op het VUB-terrein in Elsene.
De VUB wilde graag een sporthotel op haar campus om er binnen- en buitenlandse sportatleten te kunnen laten overnachten en om residentiële sportkampen voor jongeren te kunnen organiseren. Uiteindelijk is het een (sport)hotel geworden, met sport tussen haakjes, een combinatie van een budgetvriendelijk sporthotel en een businesshotel. In het gebouw worden, verspreid over drie verdiepingen, negentig tweepersoonskamers ingericht, dertig eenvoudige (weliswaar met flatscreen-tv), dertig middenklasse- en dertig luxekamers.
"Het doelpubliek is breed. We mikken enerzijds op topsporters. Vorige week speelde het Argentijnse rugbyteam in Brussel. Die mensen kwamen bij ons trainen, maar ze overnachtten in het Sheraton. Je kunt zulke topsporters immers niet in al te eenvoudige kamers onderbrengen. In de toekomst zullen ze bij ons terechtkunnen," zegt Paul De Knop, VUB-hoogleraar Sportbeleid en -management, en daarnaast ook adjunct-kabinetschef van Vlaams minister van Sport Bert Anciaux (Spirit). "Daarnaast mikken we op zakenlui, die we behalve een mooie kamer ook een heel uitgebreide sportaccommodatie kunnen aanbieden. Een andere doelgroep vormen de congresgangers. We hebben op de campus immers alle congresfaciliteiten. De eenvoudige kamers zijn dan weer zeer geschikt voor sportkampen."
Alle kamers krijgen een 'sportief' decor: telkens wordt een andere discipline belicht. Van het dak wordt in principe een groendak gemaakt, met een solarium en een jacuzzi. Dit plan vervalt evenwel als bouwheer Intersportif van de stedenbouwkundige autoriteiten toestemming krijgt om geen vier, maar zes bouwlagen neer te zetten. De twee bovenste verdiepingen zouden in dat geval ingericht worden als aparthotel.
Eigen uitrit
Het hotel zal alleen ontbijt serveren. "We willen de talrijke restaurants uit de omgeving geen concurrentie aandoen," aldus De Knop. Het hotel krijgt een eigen in- en uitrit, die uitkomt op de Generaal Jacqueslaan. Het Gewest maakte daar aanvankelijk bezwaar tegen, maar inmiddels is er een compromis bereikt. "Er komt aan de uitrit van de campus een intelligent verkeerslicht dat pas op groen springt wanneer er geen auto's aankomen. De uitrit zal dus geen verkeershinder opleveren."
De bouw van het hotel kost ongeveer zeven miljoen euro, waarvan Intersportif het grootste deel voor zijn rekening neemt. De Erasmushogeschool betaalt 100.000 euro, de Vlaamse regering 909.000 euro en de VGC 350.000 euro. De VUB zelf draagt 450.000 euro bij, maar geeft ook de grond in erfpacht. In ruil krijgt de universiteit gedurende vijftien jaar een korting van vijftien euro op de kamers, die in prijs zullen variëren van 48 tot 103 euro. Dit geeft de universiteit de mogelijkheid om kortingsvouchers te verdelen onder studenten, personeel en gasten.
Het hotel, dat er wellicht pas over drie, vier jaar zal staan, wordt gebouwd naast het ellipsvormige rectoraatsgebouw van Renaat Braem. De architecten Bogdan & Van Broeck hebben in hun ontwerp de bootvorm van het rectoraatsgebouw doorgetrokken en in plaats van klassieke balustrades willen ze het hotel omwikkelen met een net van staaldraad.
Nieuw is ook dat de voorkant van het hotel zal uitkijken in de richting van Brussel. De Knop: "Nu staan al onze gebouwen met de rug naar Brussel. Het hotel niet, het wordt een opening naar Brussel."
Lees meer over: Economie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.