| Her en der in Brussel duiken stakingspiketten op, zoals hier bij Schindler in Sint-Gillis

De vakbonden ACV, ABVV en ACLVB hebben samen een stakingsaanvraag ingediend voor woensdag 13 februari 2019. Een maand geleden hebben ze besloten om niet meer verder te gaan met het sociaal overleg. Maar waarom staakt men morgen eigenlijk?

De nationale staking van woensdag draait voornamelijk rond marge voor loonverhogingen. De lonen kunnen maar met maximaal 0,8 procent stijgen, terwijl het leven echter duurder wordt. Volgens de vakbonden is dat de schuld van de loonwet die sinds 2016 geldt. Zij zouden graag teruggaan naar de vroegere formule.

Voor 2016 werd de marge bepaald aan de hand van de geschatte loonstijgingen van onze buurlanden. Daardoor kon er een stijging van 1,8 procent zijn. Nu wordt de loonhandicap mee in rekening gebracht. Het wegwerken van die handicap moet ervoor zorgen dat België kan concurreren met buurlanden Frankrijk, Duitsland en Nederland.

Door de nieuwe formule kunnen de lonen maar met 0,8 procent stijgen. Volgens de vakbonden is de loonwet dan ook enkel voordelig voor de werkgevers.

Bijkomende actiepunten

Naast de loonsverhoging klagen de vakbonden ook andere punten aan. Ze hebben het over de gehele loopbaan van werknemers. Van bij hun eerste job tot en met hun pensioen.

Ze willen een betere begeleiding voor de jongeren bij hun eerste stappen in het werkleven. Daarbij vragen ze ook de aanpassing van het minimumloon zodat beginnende werknemers een aannemelijk salaris verkrijgen. Daarnaast willen ze de sociale uitkeringen tot 10 procent boven de armoedegrens trekken.

De vakbonden eisen een lagere werkdruk en een beter evenwicht tussen werk en privéleven. Ze gaan ervan uit dat werknemers naast hun werk ook tijd moeten kunnen maken voor hun gezin. Dit vooral in de sectoren zoals de schoonmaak waar veel flexibiliteit wordt verwacht.

Ze zouden ook de collectieve arbeidsduur willen verminderen, en tegelijkertijd een pensioen "die naam waard" willen geven aan de werknemers.

Correctie: in een eerdere versie schreven we dat de loonindex maar met 0,8 procent kan stijgen. Dat klopt niet, het gaat om de loonmarge, de stijging bovenop de index.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie , nationale staking , loonindexering

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni