Werkgevers mobiliseren voor Groot Brussel

© brusselnieuws.be
31/08/2009
Het enge korset van het Brussels gewest is funest voor zijn economische ontwikkeling. Dat vinden werkgeversorganisaties op alle niveaus. Ze lanceren het platform 'Brussels Metropolitan Region' en pleiten voor één grootstedelijke ruimte met drie miljoen inwoners. Bekijk hier de kaart in detail. [1 reactie]

De werkgeversorganisaties Voka (Vlaanderen), UWE (Wallonië), Beci (Brussel) en het VBO (federaal) stellen de oprichting voor van een grootstedelijke regio voor, die bijna het hele oude Brabant omvat. Dat schrijft Le Soir.

In dat gebied moeten een veertigtal maatregelen worden doorgevoerd, die focussen op drie assen: versterken van het internationaal karakter van het gebied, de ontwikkeling van sterke economische niches zoals de financiële diensten en de promotie van vernieuwing en cultuur.

Een Guggenheim voor Brussel
Concreet denken de werkgevers onder meer aan het creëren van een een Bilbao-Guggenheimeffect door het oprichten van een architecturale en culturele trekpleister van formaat.

Eveneens op het verlanglijstje van de ondernemingen: de organisatie van een evenement op wereldschaal genre het wereldkampioenschap voetbal.

De werkgeversorganisaties vertrekken bij de vaststelling dat het Brussels gewest veel kleiner is dan de economische ruimte waar het het hart van vormt. Op zich is dat niet zo bijzonder, tal van Europese hoofdsteden bevinden zich in een gelijkaardige situatie.

In tegenstelling tot die steden slaagt het Brussels gewest er volgens de werkgevers echter nauwelijks in om efficiënte samenwerkingsakkoorden te sluiten met de omliggende gewesten, die de administratieve beperking verzachten. En dat heeft dan weer met de complexe Belgische staatsstructuur te maken.

'Zo kan het niet verder'
"De Belgische ondernemingen hebben het economisch belang van Brussel begrepen", zegt Karel Lowette, voorzitter van Voka-Brussel in Le Soir. "Wanneer ze naar het buitenland gaan, voelen ze de het belang van die stad en hun waarde voor hen. En ze hebben het gevoel dat de economische motor op fiscaal en wetgevend vlak afgeremd wordt door dat ingewikkelde België waar alle normen in drievoud bestaan. Dus zeggen de ondernemingen aan de overheid: 'Zo kan het niet verder.'

Eén van de redenen die de ondernemingen tot handelen heeft aangezet is de politieke crisis van 2007 en het Belgische imagoverlies dat daarmee gepaard ging. "We voelden de anti-Belgische lobby groeien en de VS begonnen bijvoorbeeld vragen te stellen bij de aanwezigheid van de NAVO in Brussel", zegt Emmanuel van Innis van Beci.

Kaart met het Brussels Metropolitan Region

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni