Werkloosheid groeit trager dan bevolking
Eind mei telde Brussel 107.023 niet-werkende werkzoekenden. Dat zijn er 2.611 of 2,5 procent meer dan een jaar eerder. Ten opzichte van april van dit jaar is er een kleine daling met 623 werkzoekenden (-0,6 procent). Dat blijkt uit de cijfers van arbeidsbemiddelaar Actiris.
De werkloosheidsgraad voor de mannen komt uit op 19,5 procent, en voor de vrouwen op 20,4 procent. Het is van mei 2012 geleden dat de Brusselse werkloosheidsgraad onder de 20 procent kwam. Toen kwam men uit op 19,8 procent, nu op 19,9 procent. Volgens minister van Werk Céline Fremault (CDH) worden de Brusselaars comeptitiever op de arbeidsmarkt.
De verwachting is echter dat het cijfer de komende maanden opnieuw boven 20 procent uitkomt. De voorbije jaren noteerde Actiris immers steevast een daling in het voorjaar, gevolgd door een stijging in de zomer. "Het is veel te vroeg om victorie de kraaien", zegt Philippe Ledent, analyst bij ING, in Le Soir. "Het gaat waarschijnlijk om een seizoensgebonden schommeling. Pas als de daling zich drie of vier maanden na elkaar doorzet, kunnen we spreken van een positieve trend."
De jongerenwerkloosheid bedroeg in mei 28,8 procent. Dat is een kleine stijging (+0,4 procent) ten opzichte van vorig jaar.
'Regering moet met structurele maatregelen komen'
Door de nadruk te leggen op het feit dat de werkloosheidsgraad minder dan 20 procent bedraagt, communiceert de regering veel te positief, vindt oppositiepartij FDF. "Men is nogal snel tevreden", zegt parlementslid Emmanuel De Bock in een reactie. "De regering moet stoppen met zichzelf een rad voor ogen te draaien en met structurele maatregelen komen."
De Bock wijst erop dat het aantal werklozen in de voorbije acht jaar structureel met 20.000 is toegenomen.
'Alle werklozen bijscholen is utopisch'
Volgens stedenkenner Eric Corijn moet Brussel zijn arbeidsmarktbeleid omgooien. In Brussel is veel werkgelegenheid in de dienstensector, terwijl de meeste werklozen laaggeschoold zijn. "Ofwel zeg je dat die mensen onaangepast zijn aan de economie en ga je die mensen bijscholen maar dat is voor een stuk utopisch", zegt Corijn. "Dus moeten we ook opnieuw productieve activiteiten in de stad brengen en dat is in Brussel, om institutionele redenen, minder dynamisch aan de gang dan in andere Europese steden.
Lees meer over: Economie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.