Werkloze jongeren krijgen garantie op job, stage of opleiding

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
09/10/2013
Actiris heeft een nieuwe dienst speciaal voor werkloze jongeren. De Youth Guarantee, zoals de nieuwe afdeling heet, biedt in eerste instantie instapstages aan. Vanaf januari garandeert de dienst aan elke werkloze schoolverlater een job, een stage of een opleiding.

H oewel de jongerenwerkloosheid in Brussel lichtjes gedaald is, is ze nog altijd torenhoog: 32,3 procent. Maar Brussel is niet de enige stad in het land met dit probleem. Minister van Werk Monica De Coninck (SP.A) trok enige tijd geleden dan ook geld uit voor 10.000 instapstages per jaar, waarvan 1.650 in Brussel. Schoolverlaters die normaal gesproken het eerste jaar geen recht op uitkering hebben, krijgen zo de mogelijkheid om een betaalde stage te doen.

Actiris greep de maatregel aan om een geheel nieuwe dienst op te zetten. Ze neemt hiermee ook een voorsprong op een Europese aanbeveling die bepaalt dat alle Europese jonge werklozen vanaf 1 januari 2014 een deugdelijk aanbod moeten krijgen: hetzij een job, hetzij een opleiding, hetzij een stage. Europa stelt hiervoor 6 miljard euro ter beschikking.

De nieuwe dienst Youth Guarantee, gevestigd op het De Brouckèreplein, werd dinsdag ingehuldigd door Brussels minister van Werk, Céline Frémault (CDH). Alles is er gericht op werkloze jongeren. "Tot nu toe werden de jongeren wel nauwer opgevolgd, maar een aparte dienst bestond niet," zegt adjunct-directeur van Actiris Yves Bastaerts. Elk jaar schrijven ongeveer 12.000 Brusselse schoolverlaters zich in bij Actiris. De helft vindt binnen de eerste zes maanden op eigen kracht werk. De andere helft vormt de doelgroep van de dertien jobcoaches van Youth Guarantee. "Heel wat werkloze jongeren raken gedestructureerd in hun dagelijkse bezigheden. Ze missen daardoor de juiste werkhouding," zegt Bastaerts.

Voorlopig houden de jobcoaches zich vooral bezig met het selecteren van geschikte kandidaten voor de instapstages. Die zijn betaald: de stagiair ontvangt 860 euro per maand, 200 euro van de werkgever, de rest uit het federale potje van De Coninck.

Momenteel zijn er 79 stagiairs aan de slag, onder meer bij C&A, Euroclean en Carrefour. Voor Sophie D'Havé, Talent Management Director van Carrefour, zijn de instapstages een volwaardige rekruteringstool geworden. "Wij kunnen op deze manier talenten identificeren en hen na afloop meteen een job aanbieden." Ze legt uit hoe het systeem in zijn werk gaat. "Actiris doet een eerste selectie, wij nog een tweede. Bij ons staat de klant centraal en daar moet het profiel van de stagiair helemaal in passen. Eenmaal aan de slag worden de stagiairs van nabij begeleid en regelmatig geëvalueerd. Als de stage van drie maanden goed is verlopen, kunnen wij een job aanbieden. Wanneer er in de ene winkel geen plaats is, kijken we of er een vacature is in een andere winkel." Voor de tien stagiairs die nu aan het werk zijn in een Brusselse Carrefour zijn de vooruitzichten alvast goed: momenteel zijn er 28 vacatures.

Twee voorwaarden
Vanaf 1 januari zet Youth Guarantee een volgende stap: dan wil ze de jonge schoolverlaters een garantie geven op een opleiding, stage of baan. "Youth Guarantee is niet zomaar een extra dienst. Dit is een Copernicaanse revolutie in de aanpak van de jongerenwerkloosheid," zegt directeur Grégor Chapelle van Actiris. "Tot nu toe had alleen de werkloze een middelverbintenis, hij moest aantonen dat hij voldoende inspanningen deed om aan werk te komen. Dit wordt nu aangevuld met een middelverbintenis van de overheid." Dit is volgens hem nodig omdat onze arbeidsmarkt een van de ongelijkste van Europa is. "Wie in een kansarm gezin wordt geboren, een slechte opleiding genoot en een slecht netwerk heeft, voelt dat meer dan ooit als hij zijn eerste job zoekt. Dan blijven alle deuren dicht. Wij willen nu helpen door hen een stage, job of opleiding aan te bieden."

Maar opdat het systeem goed zou werken, moeten twee voorwaarden vervuld zijn, waarschuwt Chapelle: de werkgevers moeten meewillen en de Brusselse regering moet voldoende geld geven. Want 1.650 stages per jaar is te weinig en ook de opleidingsmogelijkheden moeten uitgebreid worden. "Je kan namelijk geen halve garantie geven, dat is verraad."

Actiris berekende dat het project voor twee jaar een kleine 40 miljoen euro kost: als het Brussels Gewest 12,9 miljoen geeft, vult Europa de rest aan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni