Woningprijzen stegen vooral in Elsene en Sint-Gillis
Lees ook: Elsene heeft duurste huizen van het land
Jaarlijks veranderen in Brussel gemiddeld 12.500 woningen van eigenaar, het leeuwendeel (9.000) zijn appartementen. In 2012 bedroeg de gemiddelde verkoopprijs 2.600 euro per vierkante meter. Dat blijkt uit een studie die vastgoedmakelaar Trevi vorige week op vastgoedbeurs Realty presenteerd.
In de studie vinden we ook de evolutie van de verkoopprijzen sinds het begin van de 21ste eeuw. Op twaalf jaar zijn appartementen gemiddeld 131 procent duurder geworden, de steeds zeldzamere huizen zelfs 188 procent.
Als we de negentien Brusselse gemeenten naast elkaar leggen, zien we dat Sint-Pieters-Woluwe, Watermaal-Bosvoorde en Ukkel weinig verrassend de duurste gemeenten zijn met een gemiddelde verkoopprijs van meer dan 3.000 euro per vierkante meter. Koekelberg, Anderlecht en Molenbeek zijn het goedkoopst. Een woning kost er minder dan 2.000 euro per vierkante meter.
Vergelijking met Europese steden
Het zijn overigens niet de duurste gemeenten die de sterkste stijging noteren in de laatste twaalf jaar. Bij de huizen is dat Elsene, met een stijging van meer dan 300 procent. Daarmee is de gemeente opgeklommen tot net onder het niveau van de top. Ook bij de appartementen behoort Elsene tot de sterkste stijgers maar moet het nipt Sint-Gillis laten voorgaan. Daar klommen de prijzen met 170 procent. Desondanks ligt de gemiddelde verkoopprijs er nog altijd net onder het gewestelijk gemiddelde.
De studie bevat ook een vergelijking met andere Europese steden. Brussel zit er op het niveau van Praag en Berlijn. Amsterdam, Kopenhagen en Wenen zijn gemiddeld een beetje duurder (rond 3.000 euro per vierkante meter). In Lyon, Rome en Londen zit de prijs rond 4.000 euro per vierkante meter. Absolute koploper is Parijs met maar liefst 8.000 euro per vierkante meter.
Evolutie van appartementenprijzen 2000-2012
Evolutie van huizenprijzen 2000-2012
Gemiddelde prijs per vierkante meter: vergelijking van gemeenten
Lees meer over: Economie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.