In kunstencentrum Bozar zijn de hub.awards uitgereikt. Die prijzen, verdeeld over zes categorieën belonen ondernemingen die de economische transitie, innovatie en veerkracht van de Brusselse ondernemers het beste weerspiegelen.
Zeven winnaars (en een huwelijksaanzoek) op de hub.awards
De hub.awards, dat zijn naast een jury- en een publieksprijs ook nog onderscheidingen binnen vier andere categorieën: ‘Start’, ‘Rise’, ‘Invest’ en ‘Export’.
De ‘Start’-award richt zich op bedrijven jonger dan vijf jaar, de ‘Rise’-award op bedrijven die ouder zijn dan vijf jaar. De ‘Invest’-categorie is voorbehouden voor buitenlandse ondernemers of bedrijven die nog niet langer dan vijf jaar in Brussel gevestigd zijn en de ‘Export’-award focust op ondernemingen die goederen en diensten uitvoeren naar het buitenland.
Alle Brusselse ondernemingen mogen zich inschrijven. De enige voorwaarde is dat het bedrijf een innovatieve aanpak heeft die de samenleving vanuit economisch, sociaal en milieuoogpunt positief beïnvloedt. Aan elke prijs is een bedrag van 5.000 euro verbonden.
Dit jaar kreeg de jury 151 kandidaturen binnen, waaruit er elf werden geselecteerd voor de vier hoofdcategorieën. Voor de publieksprijs werd gewerkt met een shortlist van drie genomineerden die werd samengesteld na een online stemronde. Daarna konden de kijkers en genodigden tijdens de slotshow stemmen op de uiteindelijke winnaar.
Zeven winnaars
Opvallend is dat er dit jaar zeven winnaars voor zes categorieën zijn, omdat er voor de ‘Start’-award een ex aequo uit de bus kwam. Zowel Konligo en Urbike werden daar als winnaars uitgeroepen. Bij de andere awards wist telkens een bedrijf zich te onderscheiden.
- in de categorie Start: Konligo en Urbike (ex aequo)
- in de categorie Rise: Brussels Beer Project
- in de categorie Invest: Naki Power
- in de categorie Export: Fyteko
- de juryprijs: PermaFungi
- de publieksprijs: Petite Empreinte
Bij de hub zijn ze bijzonder blij met dit palmares. “Ik ben bijzonder fier. Na de coronacrisis, zijn deze hub.awards het ideale moment om onze innovatieve en strijdvaardige Brusselse ondernemingen in de spotlights te zetten. Zij hebben een uitermate positieve impact op onze regio en doen deze stralen in het buitenland. Brussel is pionier als het op economische transitie aankomt en dat moet iedereen geweten hebben,” verklaart Isabelle Grippa, CEO van hub.brussels.
En daar sluit de staatssecretaris voor Economische Transitie Barbara Trachte (Ecolo) zich graag bij aan. “Deze editie van de hub.awards tonen dat meer en meer Brusselse ondernemingen de weg naar de economie van morgen zijn ingeslagen. Met Shifting Economy, de nieuwe regionale strategie voor economische transitie, heeft het Gewest als doel alle bedrijven mee te nemen in deze nieuwe manier van zaken doen, om zo van Brussel de hoofdstad van economische transitie te maken.”
Ook Pascal Smet (Vooruit-one.brussels), staatssecretaris voor Buitenlandse Handel, ziet de economische toekomst van Brussel rooskleurig in. “Dit is de ideale voedingsbodem voor tal van innovatieve projecten en de ideale basis om internationale succesverhalen te creëren. De winnaars van de hub.awards vandaag bewijzen dat.”
Op het einde van de awardshow werd de publieksprijs uitgereikt. Petite Empreinte, een Elsense minionderneming die 'slow fashion' voor kinderen maakt, kwam als winnaar uit de bus. Zaakvoerster Elisabeth Higuet zorgde voor de grootste verrassing van de avond, toen ze tijdens het dankwoord haar partner ten huwelijk vroeg.
Bram sprak vanmiddag met Aushim Koumar, stichter van Konligo. Konligo maakt tijdelijke structuren van 100% gerecycleerd Belgisch aluminium voor evenementen. Het bedrijf ontving gisterenavond de Start Award.
Lees meer over: Brussel , Economie , hub.awards