Met een nieuwe gids wil het Huis voor Gezondheid anderstalige werklozen en zijinstromers warm maken voor het uitgebreide aanbod aan Nederlandstalige zorgopleidingen in Brussel. “Wie een zorgopleiding heeft en ook Nederlands spreekt, kan zo aan de slag,” zegt directeur Caroline Verlinde.

‘Zorgopleiding biedt garantie op job’
Al een hele tijd raken de vacatures in de Nederlandstalige zorgsector in Brussel niet ingevuld en met de vergrijzing van de bevolking zal de nood aan personeel alleen maar groter worden. “Verpleegkundigen en ergotherapeuten zijn echte knelpuntberoepen in Brussel, maar er is bijvoorbeeld ook een tekort aan Nederlandstalige kinderverzorgsters,” zegt Verlinde.
Om de nood te lenigen zou men verpleegkundigen en verzorgenden uit Polen, Roemenië of Portugal kunnen halen. Maar waarom geen beroep doen op het in Brussel aanwezige potentieel? De hoofdstad telt momenteel ruim 112.000 werklozen. Van die groep is echter slechts 4 procent Nederlandstalig.
Daarom willen minister van Welzijn Brigitte Grouwels (CD&V) en de organisaties voor arbeidsbemiddeling anderstalige werkzoekenden naar de Nederlandstalige zorgsector en de daarvoor vereiste opleidingen loodsen. “Een zorgopleiding biedt een quasi zekere garantie op een job,” aldus Grouwels.
Voorwaarde is natuurlijk wel dat men behoorlijk Nederlands spreekt. Daarom is er de nieuwe oriëntatiegids, die vorige week gepresenteerd werd. Die biedt niet alleen een overzicht van alle bestaande Nederlandstalige zorgopleidingen en -trajecten, maar schetst ook de mogelijkheden om Nederlands te leren, kinderopvang te regelen, financiële ondersteuning te krijgen en buitenlandse diploma’s te laten erkennen.
De gids richt zich in het bijzonder op anderstalige zijinstromers, allochtonen die op volwassen leeftijd de zorg in willen. Grouwels: “Aangezien vele zorgvragers een migratieachtergrond hebben is het belangrijk dat er voldoende zorgverstrekkers zijn met een migratiegeschiedenis.”
Lees meer over: Economie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.