22 maart 2023: een moment stilte door de Brusselse brandweer in de Wetsttraat, bij metrostation Maalbeek, voor de slachtoffers van de aanslag van 22 maart 2016, precies 7 jaar eerder

| 22 maart 2023: een moment stilte door de Brusselse brandweer in de Wetsttraat, bij metrostation Maalbeek, voor de slachtoffers van de aanslag van 22 maart 2016.

Eenvoudig Nederlands

Een minuut stilte voor slachtoffers aanslagen in Maalbeek en Zaventem

Glodie Mungaba
© BRUZZ
22/03/2023

Het is precies zeven jaar geleden dat de aanslagen in Maalbeek en Brussels Airport gebeurden. Deze woensdagochtend is op die plaatsen een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers. In het metrostation Maalbeek werden de namen van de dodelijke slachtoffers omgeroepen via de luidsprekers.

Aan de uitgang van het metrostation Maalbeek staat een monument voor de aanslagen. Op die plek zijn mensen samengekomen om de slachtoffers te herdenken.

16 dodelijke slachtoffers in Maalbeek

Op 22 maart 2016 om 9.11 uur liet Khalid El Bakraoui de bom in zijn rugzak ontploffen. Hij was in het tweede rijtuig van een metro die net vanuit Maalbeek richting Kunst-Wet vertrok. De ravage was enorm.

De zestien dodelijke slachtoffers van de aanslag in Maalbeek werden woensdag herdacht. Hun namen werden voorgelezen, daarna werd een minuut stilte gehouden. Tijdens dit moment was het metrostation open, maar de metro's reden toen niet door het station.

Nog eens 16 doden op de luchthaven

Een minuut stilte werd ook gehouden op de Brussels Airport. Daar werden op 22 maart 2016 rond 8.00 uur ook zestien mensen gedood bij twee explosies. Naast de 32 doden raakten ook honderden mensen gewond bij de aanslagen, zowel fysiek als mentaal. Velen van hen zijn zeven jaar later hun leven nog aan het opbouwen.

c5077a27-whatsappimage2023-03-22at141136.jpeg

| Mensen herdenken de slachtoffers ook in het centrum van de stad.

Altijd blijven herdenken...

Om 10.30 uur vond ook een herdenking plaats in de buurt van de rotonde van Shuman. Daar was premier Alexander De Croo ook bij.

"Ik hoop dat we nooit meer een aanslag zullen hebben, maar we zijn nu beter voorbereid dan zeven jaar geleden," zei de premier.

"De herdenking van vandaag is symbolisch, want het proces over de aanslagen vindt tegelijk plaats. Maar los van het proces, zullen we de slachtoffers altijd herdenken."

Lees hier het originele artikel.

Dit artikel kadert in een samenwerking met het Huis van het Nederlands rond Eenvoudig Nederlands. Meer over dit project vind je hier terug.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni