De MIVB, die verantwoordelijk is voor de bussen, metro's en trams in Brussel, denkt nog na over het verbod op een hoofddoek op het werk. De rechter zegt dat de MIVB werknemers discrimineert als ze het dragen van een hoofddoek verbiedt. De MIVB kan nu twee dingen doen: in beroep gaan tegen die uitspraak of het dragen van een hoofddoek toch toestaan.
MIVB beslist nog niet over hoofddoekenverbod
Op 3 mei 2021 heeft de arbeidsrechtbank de MIVB veroordeeld voor discriminatie. Een vrouwelijke sollicitante met een hoofddoek werd geweigerd voor een job. De MIVB moet daarom een boete van 51.000 euro betalen.
De MIVB kan nu twee dingen doen: in beroep gaan tegen de beslissing van de rechter. Dat betekent dat ze zich verzetten tegen de uitspraak. Een rechter zal dan opnieuw oordelen wie gelijk had: de MIVB of de sollicitante. Of de MIVB moet het arbeidsreglement aanpassen. Dat betekent dat werknemers voortaan wél religieuze tekens mogen dragen. Religieuze tekens zijn bijvoorbeeld een kruisje om de nek, een keppeltje of een hoofddoek.
'Exclusieve neutraliteit'
De politieke partijen die Brussel besturen zijn het niet met elkaar eens. Deze partijen zitten ook in het bestuur van de MIVB. De partijen hebben verschillende opvattingen over 'neutraliteit'. Volgens sommige partijen moet de staat neutraal zijn.
Dat betekent volgens hen dat werknemers bij publieke bedrijven, zoals de MIVB, niet mogen laten zien in welke religie ze geloven. De partij Défi wil deze vorm van neutraliteit behouden. De partij PS weet het niet zeker. Ook voor de partij Open VLD is het nog niet duidelijk.
'Inclusieve neutraliteit'
Er zijn ook partijen die 'inclusieve neutraliteit' willen. Dit betekent dat mensen wél religieuze symbolen mogen dragen. Zij vinden dat werknemers bij publieke bedrijven zoals de MIVB een representatie mogen zijn van de samenleving. De partij Ecolo wil 'inclusieve neutraliteit', net als One.Brussels-Vooruit en Groen.
Duidelijkheid
Oppositiepartij N-VA zegt dat de MIVB in beroep moet gaan. Ze moeten zich verzetten en bewijzen dat het verbod op het dragen van een hoofddoek geen discriminatie is. De MR wil dat er een nieuwe wet komt met duidelijke afspraken over neutraliteit.
Lees hier het originele artikel.
Dit artikel kadert in een samenwerking met het Huis van het Nederlands rond Eenvoudig Nederlands. Meer over dit project vind je hier terug.
Lees meer over: Brussel , Eenvoudig Nederlands , Politiek