Er zijn opvallend meer vleermuizen in Brussel dan vroeger. Dat zegt vleermuizen-specialist Claire Brabant. Zij werkt voor natuur-organisatie Natagora. “Sinds 2006 zien we elk jaar meer vleermuizen.” De ruige dwerg-vleermuis is nu het meest actief.
Ruige dwerg-vleermuis passeert in Brussel
Vorige week is er nog een meting gebeurd in het Moeraske. Dat is een natuur-gebied tussen Schaarbeek en Evere. De ruige dwerg-vleermuis leeft eigenlijk niet in België. In de zomer leeft ze in Estland, Letland en Litouwen en in de winter in Zuid-Frankrijk. Ze weegt niet meer dan een suiker-klontje, maar ze kan wel 1.000 kilometer ver vliegen. Tijdens haar lange tocht van het noorden naar het zuiden passeert ze ook in Brussel.
Hoe kan je ze herkennen?
Vleermuizen vliegen vooral als het (bijna) donker is, maar je kan de verschillende soorten herkennen aan het geluid dat ze maken. Onderzoekers capteren het geluid met een speciale radar. Momenteel is het paar-tijd. Nu ‘zingen’ de vleermuis-mannetjes om een vrouwtje te lokken. De ruige dwerg-vleermuis begint met een laag geluid en gaat dan steeds scherper en hoger klinken.
Maar ook op het zicht vallen dwerg-vleermuizen het meeste op. Zij vliegen al uit, nog voor de zon helemaal onder is. Dan gaan ze voedsel zoeken.
Groter dan de gewone dwerg-vleermuis
“In de stad leven veel ‘gewone’ dwerg-vleermuizen”, zegt Mathias Engelbeen. Hij is bioloog bij Leefmilieu Brussel. De gewone dwerg-vleermuis is nog iets kleiner dan de ruige dwerg-vleermuis. Ze leeft meestal in gebouwen. Dat kan op een warme zolder zijn in de zomer, of in een frisse kelder in de winter.
Lees hier het originele artikel.
Dit artikel kadert in een samenwerking met het Huis van het Nederlands rond Eenvoudig Nederlands. Meer over dit project vind je hier terug.
Lees meer over: Brussel , Eenvoudig Nederlands , Milieu