(© Ivan Put)
Two weeks ago, we reviewed the branch of the Greek frozen yoghurt chain Chillbox on Grasmarkt/rue du Marché aux Herbes in this column. A few weeks ago, and just a few doors down from Chillbox, a Turkish business also opened, and because choosing sides between Greeks and Turks is a delicate matter, we wouldn’t want to forget the Turkish neighbours. In fact, this is also the first Belgian branch of a chain that has already conquered various parts of the world, namely the traditional pastry manufacturer Güllüoglu. Güllüoglu was founded in 1871 in Gaziantep, on the border with Syria, and is now into its fifth generation of entrepreneurial Güllüs. It is thus not only in Istanbul, but also in New York, Düsseldorf, and Amsterdam that people know Güllüoglu’s speciality: baklava, the dessert made of thin pastry, crushed nuts (pistachios, almonds), and sugar or honey from Gaziantep itself. This shop also sells other desserts, however, ranging from Turkish delights (lokum), cakes, tarts, and of course also Turkish coffee or tea. Unfortunately, the intentions of the branch in Brussels are not very clear. The window and display case are also filled with ordinary doughnuts, macaroons, generic pastries, ice cream, and a giant pot of Italian chocolate spread. It’s all a bit cluttered, and not particularly suited to attracting passers-by to the house specialities. The dark wall tiles, which make the rather confined table area at the back even less attractive, make Güllüoglu Brussels look just a little bit too much like a coffee bar in Istanbul. There, however, we would be enthusiastic about it because we wouldn’t have to put up with groups of lost tourists and tourist prices. Güllüoglu makes a nice change from Starbucks, but people who know rue de Brabantstraat and its surroundings can probably show you better places to go.
NL ❙ Twee weken geleden berichtten we op deze plek over het filiaal van de Griekse frozen yoghurt-keten Chillbox dat op de Grasmarkt is neergestreken. Een paar huizen verder is enkele weken geleden ook een Turkse horecazaak opengegaan. Het gaat hier eveneens om een eerste Belgisch filiaal van een keten die inmiddels in verschillende werelddelen aanwezig is: die van de traditionele patisserieproducent Güllüoglu. Güllüoglu werd in 1871 gesticht in Gaziantep aan de grens met Syrië, en is inmiddels aan de vijfde generatie ondernemende Güllü’s toe. Behalve in Istanboel weet men ondertussen ook in New York, Düsseldorf en Amsterdam waar Güllüoglu voor staat: in de eerste plaats voor de baklava, het dessert gemaakt van dun deeg, gemalen noten en suiker of honing, waarvan de bakermat in Gaziantep ligt. U kunt hier ook terecht voor ander dessertgebak, Turks fruit, taarten, cake en natuurlijk Turkse koffie of thee. Spijtig genoeg is het filiaal in Brussel niet zo heel duidelijk in zijn bedoelingen. In de etalage en de toogvitrine treffen we namelijk ook gewone donuts, macarons, koffiekoeken, ijs en een gigapot Italiaanse chocopasta aan. Een beetje rommelig allemaal, en niet van die aard om de voorbijganger attent te maken op de specialiteiten van het huis. De donkere tegels aan de wanden, die de sowieso al wat benauwde zitruimte achteraan nog minder aantrekkelijk maken, zorgen ervoor dat Güllüoglu Brussel misschien net iets te veel lijkt op een koffiebar die in Istanboel wel op ons enthousiasme zou kunnen rekenen, omdat we er dan geen verloren gelopen toeristen en toeristenprijzen bij zouden moeten nemen. Güllüoglu is eens wat anders dan Starbucks, maar kenners van de Brabantstraat en omstreken kunnen u wellicht nog betere adressen aan de hand doen.
FR ❙ Il y a deux semaines nous vous avons renseigné dans cette rubrique sur la filiale de Chillbox, la chaîne de yaourts grecs glacés qui s’est installée sur le Marché aux Herbes. A quelques maisons de là, s’est ouverte il y a 2 semaines aussi une enseigne turque. Comme il est toujours délicat de prendre parti entre Grecs et Turcs, nous ne nous pardonnerions pas d’oublier ces voisins. En plus, il s’agit de la première filiale belge d’une chaîne établie sur plusieurs continents, à savoir le producteur de douceurs traditionnelles Güllüoglu, firme fondée en 1871 à Gaziantep, à la frontière syrienne. Entre temps, on en est à la cinquième génération de Güllü à la tête de l’affaire. À New York, Düsseldorf et Amsterdam, on connaît déjà les spécialités de l’enseigne, en premier lieu le baklava, ce dessert fait de pâte fine, de noix moulues (pistaches, amandes) et de sucre ou de miel, spécialité précisément de Gaziantep. Mais vous pouvez aussi opter pour des loukoums, des tartes, du cake et, naturellement, du café turc et du thé. Il est assez regrettable néanmoins que la filiale bruxelloise ne soit pas plus claire dans son positionnement. A l’étalage et derrière le comptoir, on tombe sur des donuts, des macarons, des biscuits, de la glace et un immense pot de pâte à tartiner au chocolat italienne. Tout cela fait un peu désordre et n’est pas de nature à attirer l’attention du passant sur les spécialités de la maison. Les carreaux de faïences sombres au mur ne font que rendre encore moins attractif l’espace à l’arrière où l’on peut s’attabler, de dimensions déjà assez réduites. Cela donne à Güllüoglu Brussel un air de ressemblance un peu trop marqué avec un café d’Istanbul, d’un genre qui, là-bas, pourrait nous séduire, sans touristes égarés ni prix touristiques. En bref, Güllüoglu est certes différent d’un Starbucks, mais les connaisseurs de la rue de Brabant et des environs pourraient sans doute vous renseigner des adresses encore meilleures.
Güllüoglu ●●
Grasmarkt 38-40 rue du Marché aux Herbes, Brussel/Bruxelles, www.gulluoglu.com
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