Vlaams Minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) benoemt gemeenteraadslid Eric De Bruycker tot burgemeester van Linkebeek. De Bruycker is lid van oppositiepartij ProLink. Homans maakt zo naar eigen zeggen een einde aan de aanslepende burgemeesterscarrousel in de faciliteitengemeente.
Eric De Bruycker benoemd tot burgemeester Linkebeek - oppositie reageert furieus
Homans benoemde twee weken geleden schepen Yves Ghequière tot burgemeester van Linkebeek, nadat ze begin 2013 de burgemeestersvoordracht van Damien Thiéry weigerde omdat hij de taalwetten overtreden had.
Ghequière maakt deel uit van de Franstalige meerderheidsfractie die 13 van de 15 verkozenen in de gemeenteraad telt. Maar Ghequière aanvaardde de sjerp niet. Thièry liet ook weten dat geen enkel lid van zijn verkiezingslijst kandidaat was voor het burgemeestersambt.
Daarom benoemt Homans nu Eric De Bruycker, een van de twee Nederlandstaligen in de gemeenteraad en lid van de Prolink-fractie, tot burgemeester. Maandag legt hij de eed af bij de gouverneur van Vlaams-Brabant.
De Bruycker is 57 jaar oud en was tot voor kort zaakvoerder van een klein bedrijf in verwarmingstechnieken, dat hij inmiddels heeft overgelaten aan zijn zoon.
Hij zetelt al 15 jaar in de Linkebeekse gemeenteraad en haalde bij de jongste verkiezingen als lijsttrekker van Prolink 168 voorkeurstemmen. De Vlaamse oppositiepartij Prolink heeft 2 van de 15 zetels in de gemeenteraad.
“Ik kan er als Vlaams minister van Binnenlands Bestuur alleen voor zorgen en erop toezien dat de wetten worden nageleefd. En dat heb ik vandaag gedaan door Eric te benoemen tot burgemeester”, zegt Homans aan de redactie van FM Brussel.
“Ik heb gesprekken gehad met de Nederlandstalige verkozenen, en we zijn tot de conclusie gekomen dat Eric De Bruycker bereid was om de benoeming te aanvaarden."
"In Linkebeek legt de meerderheid al jaren de wetten en rechtspraak naast zich neer, hier moet een einde aan komen" zegt Homans. “Dit heeft niets met het communautaire te maken. Ik vraag gewoon om de wetten na te leven, zoals ik dat aan iedere burger in Vlaanderen vraag. Het is dus niet meer dan normaal dat ik dat ook vraag aan een burgemeester.”
Oppositie laakt benoeming De Bruycker
De Franstalige oppositiepartijen zijn niet te spreken over de benoeming van De Bruycker. "Zo'n manoeuvre is een communautaire staatsgreep", reageert het CDH op de beslissing van Homans.
De Franstalige socialisten vinden dat met de benoeming in Linkebeek de rechten van de Franstaligen zijn geschonden. Dat zegt voorzitter Elio Di Rupo (PS). Ook de Franstalige partij FDF - de vroegere partij van Damien Thiéry - is woedend en spreekt van een "schandaal".
FDF-voorzitter Olivier Maingain vraagt zich af of eerste minister Charles Michel (MR) nog wel de autoriteit van een premier heeft. "Als Michel er niet in slaagt om de democratie te laten respecteren in Linkebeek, dan wil dat zeggen dat hij niet de autoriteit van een eerste minister heeft", klinkt het.
De Bruycker aanvaardt, onder voorwaarden
Eric De Bruycker laat weten dat hij de benoeming tot burgemeester aanvaardt, zij het onder voorwaarden.
Zijn partij, Prolink, laat weten dat als de Franstalige meerderheid in Linkebeek geen welwillendheid toont om samen te werken, dat De Bruycker zijn mandaat zal teruggeven.
"Wij willen niet verantwoordelijk gehouden worden voor het niet functioneren van de gemeente," zegt Prolink.
De Bruycker laat ook weten dat hij meteen een stap opzij zal zetten als de Franstalige meerderheid een andere kandidaat dan Thiéry naar voor schuift voor de burgemeesterssjerp.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.