Accessible Art (BAAF) mikt op betaalbare decoratieve kunst

Jean-Marie Binst
© Brussel Deze Week
12/05/2011
In de prestigieuze ballroom van het Conrad Hotel verkopen dit weekend vijftig jonge, nog betaalbare kunstenaars hun werk. De Brussels Accessible Art Fair (BAAF) zit aan zijn zevende editie en is populair bij wie jonge kunst in huis wil halen.

O rganisatrice van het eerste uur is Stephanie Manasseh, die met een klein team de kunstenaars selecteert. Die bereikt ze met haar website www.accessibleartfair.com en de reguliere socia­le netwerken op het internet. Dit jaar hapten ongeveer 220 artiesten toe, terwijl er maar plaats is voor vijftig. Onder de exposanten zitten Belgen en buitenlanders, maar vooral expats en Brusselaars.

Na elke beurs geeft BAAF een derde van de artiesten een vrijbrief om terug te komen. Alle kunstenaars mogen vijftien tot dertig werken in hun stand etaleren. Voor de rest is er niet veel poeha rond het concept, dat uiterst laagdrempelig wil blijven. Iedereen staat met naam, toenaam en enkele representatieve werken op de site - handig voor wie wil zappen. De toegang tot de verkoopbeurs blijft gratis (een kans ook om door het luxehotel te lopen en de bars aan te doen). En elke kunstenaar staat zelf in zijn of haar stand, wat bevorderlijk is voor de relatie kunstenaar-kunstkoper. Alles wat uithangt, is accessible naar prijs en vooral naar formaat: van schilderingen op canvas en fotografie tot klein beeldwerk en glaswerk. Kortom: salonfähig.

Antwerpen en Tel Aviv
De selectie voor BAAF wordt gemaakt door een kleine jury, die enkele criteria hanteert. Eén: de artiest moet nog leven. Twee: de vraagprijs mag niet hoger liggen dan vijfduizend euro. Het minimumbedrag is vijftig euro, voor een signeerde foto. Organisatrice Manasseh: "We waken er vooral over dat de werken niet te monumentaal zijn, zodat ze thuis of in een kantoorruimte passen. Installaties en video's zijn uit den boze." De werken worden ook geselecteerd op hun 'decoratieve gehalte': kunst om tussen te leven, voor boven de zitbank of het bed, dus.
BAAF ziet veel first buyers passeren. "Ik blijf liever bij de sfeer van een galerie of boetiek met dit kunstproject, dan te groeien tot de schaal van een hal in Thurn & Taxis, waar alle intimiteit verdwijnt," bekent Manasseh nog. "We kijken wel uit naar schaalvergroting in de vorm van parallelle beurzen naast de twee per jaar in Brussel: er komt er dit jaar al een in Wenen, en later ook in Antwerpen en Tel Aviv."

Dat de beurs naast enkele bekende namen ook miskende kunstenaars in de verf zet, is mooi meegenomen. Veel kunst komt van expats, omdat Manasseh zichzelf tot die groep telt. Echt ronkende namen zitten er niet tussen, om de prijs te drukken. Het aantal 'Brusselaars' valt op, met Jean-François Debongnie, die muziekpartituren overschildert, en grafisch tekenaar François Coorens, die de collectie 'Punk & Majorettes' maakte. Of expats als de Amerikaanse fotograaf Toby Fox, die al tien jaar in Brussel woont, en in verre streken fotografeert. Of Gordon Hopkins, nog een Amerikaan, die een galerie in Brussel runt. Daarnaast vindt u ook namen die de vakpers al haalden: Ben Haine, Héléna Darq, Sophie Juteau,...

Personal art shopper
Tussen de beurzen door profileert Manasseh sinds zich een jaar als personal art shopper. De service is geënt op het concept van personal shopper voor kleding en souvenirs, gevraagd door toeristen of klanten met weinig tijd of kennis van zaken. "Voor iemand die overweldigd wordt door het aanbod aan kunst in galerieën en op tentoonstellingen, is het niet gemakkelijk om een keuze te maken. Daarom deze dienstverlening, die vertrekt van een analyse van de persoonlijke smaak," stelt Manasseh. De personal art shopper neemt de maten van de lege muren, maakt een selectie onder de driehonderd kunstenaars die al exposeerden op BAAF, en komt samen met de artiest(en) het werk 'passen'. "Het neigt veeleer naar een adviesservice voor binnenhuisinrichting dan naar een echte collectieopstart, maar het één sluit het ander natuurlijk niet uit," legt Manasseh nog uit.

Een Vlaams-Brusselse arts heeft onlangs zijn huis en kabinet laten aankleden door de personal art shopper. Dokter Luc Oosterbosch: "Er werden maten en kleuren genoteerd van de ruimten die ik wou inrichten; we kregen wel 25 werken in bruikleen. Ik koos er drie artiesten uit, eentje kwam zelfs iets nieuws ontwerpen. Als formule voor 'snelle beslissers' met weinig tijd is dit handig. Het hoefde geen Tuymans te zijn."


--------------------------
Accessible Art in het Conrad Hotel, Louizalaan 71, 1050 Elsene. Op 13 mei (18-22 uur), 14 mei (10-18 uur) en 15 mei (10-19 uur).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene , Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni