Met een tentoonstelling en een rits educatieve spelen voor scholen helpt het Archief en Museum voor het Vlaams Leven te Brussel (AMVB) de mythe van Karel Buls (1837-1914) in stand houden. Liberalen én socialisten claimen zijn erfenis. De goudsmid Buls bestuurde de Stad Brussel van 1881 tot 1899.
AMVB speelt met Buls
Toen voormalig burgemeester Freddy Thielemans (PS) na het gedwongen ontslag van Michel Demaret korte tijd burgemeester van Brussel werd, vertelde hij me dat zijn grote voorbeeld Karel Buls was, zowel op onderwijskundig als op stedenbouwkundig vlak. Thielemans is schepen van Onderwijs, burgemeester en bevoegd voor de Grote Markt geweest. Twee decennia later is Thielemans meer dan twee legislaturen burgemeester geweest en zingen twee Vlaams-Brusselse ministers - Sven Gatz en Pascal Smet - de lof van Buls. Nederlandstaligen en Franstaligen claimen zijn erfenis, socialisten en liberalen doen hetzelfde.
Karel Buls was niet alleen de man die de Brusselse Grote Markt heeft gered, hij was ook de pleitbezorger van een stad op mensenmaat die rekening houdt met het verleden, de natuur en de mens. Zijn Esthétique des villes is er aan gewijd. Ook de Zwarte Toren die we vanop het Sint-Katelijneplein kunnen bewonderen, is dankzij Buls gered voor het nageslacht. Buls stond voor ervaringsgericht onderwijs en zag net voor zijn dood in 1914 het verplicht onderwijs tussen zes jaar en twaalf jaar verwezenlijkt. Buls de wereldreiziger was nog een pionier met zijn passie voor levenslang leren, vroeger een keuze, vandaag een noodzaak. Buls was een groot voorstander van de organisch gegroeide stad, dat bracht hem in conflict met Leopold II en de aanleg van de Kunstberg. Omdat Leopold II niet wou inbinden nam hij ontslag als burgemeester.
Voor de tweede en derde graad van het aso, tso en kso en NT-2 heeft het AMVB een gratis bordspel en gratis workshops rond Buls en zijn ideeën ontworpen. Leerlingen met architecturale ambities kunnen voor een halve dag stadsarchitect worden. Op 5 november is er ook een kiddy nocturne.
Op 10 december kan u naar een lezing over Karel Buls en de vakantiekolonies. Naast zijn inzet voor een leefbare stad en een neutraal en voor iedereen toegankelijk onderwijs, ontwierp Buls ook het schoolmeubilair van de Modelschool. Samen met de Ligue de l’Enseignement streefde hij naar leerplicht voor kinderen tussen 6 en 12 jaar, vakantiekolonies, schooluitstappen en schoolsoep voor de kinderen.
Een eerder aangekondigde lezing over de relevantie van Buls voor het debat rond de voetgangerszone op de Anspachlaan is uitgesteld, waarschijnlijk tot januari.
Meer inlichtingen en reserveren : www.amvb.be of op het nummer 02/209.06.01. AMVB is gelegen Arduinkaai 28 1000 Brussel.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.